Obilježen 19. juni Dan mjesne zajednice Gornja Tuzla

Spread the love
Menprom

Građani Gornje Tuzle, učesnici bitke za “Hrastik”, borci i prijatelji poginulih heroja oslobodilačkog rata 1992-1995 godina, predstavnici brojnih organizacija i institucija, političkih stranaka i nevladinog sektora, okupili su se danas na “Šehidskoj česmi” u Gornjoj Tuzli gdje su položili vijence i cvijeće u znak sjećanja na veliki dan za Gornju Tuzlu,  dan kada se 19. juna 1992 godine vodila žestoka borba sa okupatorima i agresorom za odbranu Tuzle, na brdima iznad Gornje Tuzle, posebno na lokalitetu “Hrastik”.

Reha Centar

GORNJA TUZLA GORNJA TUZLA

Samo tog dana, šest Gornjotuzlaka je izgubilo život za odbranu naše domovine,  a to su :: Samir Kuranović (Zlatni ljiljan), Hasan Malagić, Ibrahim Karić, Seid Terzić, Nurdin Hadžibeganović i Zejćir Ćatibušić.

Ovaj datum se od 1992 godine obilježava i zvanično kao Dan Mjesne zajednice Gornja Tuzla.

EDIN HARAČIĆ- KLEJ GORNJA TUZLA GORNJA TUZLA

U sklopu obilježavanja ovog značajnog datuma veliki doprinos dali su i predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Gornja Tuzla, koji su za sve poginule prije Džuma namaza proučili Tevhid, a nakon toga u svim džamijama medžlisa proučena je i Hatma dova.

U svim ovim aktivnostima posebno treba istaći da su u svetom mjesecu Ramazanu, baš na ovaj dan ajete iz časnog Kur'ana učile starije polaznice škole arapskog pisma, naše majke i sestre, koje su nakon dvije i po godine sa uspjehom završile ovu školu, i sve to pod budnim okom Medžlisa Islamske zajednice Gornja Tuzla i Glavnog imama Salih ef. Jusića.

SALIH EF JUSIĆ

U znak sjećanja na sve šehide Gornje Tuzle organizovan je i Marš sjećanja, koji okupio veliki broj učesnika koji su obišli sva mjesta na kojima su se taj dan vodile velike bitke.

MARŠ SJEĆANJA GORNJA TUZLA MARŠ SJEĆANJA GORNJA TUZLA

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara