U UKC Tuzla obilježen “Zlatni septembar”

Spread the love
Rental Travel

Reha Centar

Klinika za dječije boleti UKC Tuzla i Udruženje porodica prijatelja djece oboljele i izliječene od leukemije i drugih malignih bolesti (PIPOL) sa područja Tuzlanskog kantona realizovali su centralnu aktivnost povodom mjeseca svjesnosti o pojavi malignih oboljenja u dječijoj dobi.

Gosti na obilježavanju bili su Dušanka Bećirović, ministrica zdravstva TK i Fadil Alić, ministar za rad i socijalnu politiku TK.

Cilj Zlatnog septembra je da se podigne svijest o svim aspektima borbe sa dječijim rakom, kako u periodu boravka u bolnici, tako i u periodu povratka u matičnu sredinu nakon liječenja.

„Činjenica da troje od četvero djece pobijedi u borbi protiv raka, dovoljno govori sama za sebe. Trenutno se na Odjeljenju za onkologiju i hematologiju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla liječi petero djece sa majkama pratiljama čiji tretman liječenja traje od šest do osam mjeseci sa ciklusima hemoterapije koji su ozbiljni i teški. Za vrijeme pauza djeca i roditelji vrijeme provode u Roditeljskoj kući, koja im pruža toplinu doma u kojem mogu pronaći mir, sigurnost i snagu tokom najveće životne oluje“, rekla ja doc. dr. Osmančević.

Podršku realizaciji programa “Zlatni septembar” pružila je Vlada Tuzlanskog kantona putem Ministarstva za rad i socijalnu politiku i Ministarstva za zdravstvo.
„Početkom septembra djeci oboljeloj i izliječenoj od malignih bolesti dodjeljeni su udžbenici i školski pribor, nakon čega je organizovano druženje u kampu u Ajdinovićima, a danas imamo dodjelu paketa za djecu i roditelje koji se nalaze na Klinici za dječije bolesti“, istakao je ministar Alić.

Ministarstvo zdravstva TK se aktivno uključilo i podržalo sve aktivnosti Udruženja PIPOL, a sve sa željom da se djeci i porodicama pomogne za što brži oporavak.

aktuelno.ba/ UKC Tuzla

Komentari

Komentara