Gradonačelnik Tuzle obišao radove na sanaciji mostova Kipovi i Plavog mosta

Spread the love
Dnis Husić GO SDA

Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, obišao je radove na sanaciji mostova Kipovi i Plavog mosta, koje izvodi Služba za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzle. Ovi projekti se realizuju shodno povoljnim vremenskim prilikama i predstavljaju značajne infrastrukturne zahvate.

Reha Centar

Most Kipovi, s četiri kipa titana sa kandelabrima, jedan je od simbola Tuzle i umjetničko djelo kipara Franje Ledera iz 1936. godine. Sanacija ima za cilj očuvanje kulturnog naslijeđa i unapređenje infrastrukture, te je gradonačelnik Lugavić tokom obilaska ističući značaj mosta Kipova, kao kultnog mjesta građanki i građana Tuzle, kazao:”Most je konstruisao i vodio gradnju naš kipar Franjo Leder, na ideju tadašnjeg gradonačelnika Muradbega Zaimovića, koji je htio napraviti nešto prepoznatljivo i upečatljivo u Tuzli. I evo, uspjeli su u tome. Mi želimo ovom rekonstrukcijom vratiti stari sjaj mostu Kipovi i omogućiti građanima da uživaju u lijepom ambijentu na sredini mosta gdje ćemo postaviti klupe za odmor, razgovor i druženje, te zasaditi drveće stvarajući ugodno okruženje.”

Vrijednost radova za most Kipovi iznosi oko 150 hiljada KM. Sanacija uključuje pješački dio mosta, rukohvate, ogradu mosta, armirano-betonske postamente kipova, izradu hidroizolacije mosta i vertikalnog dijela ograde.

Također, na Plavom mostu su planirani radovi za koje će se tek odabrati izvođač radova. Sanacija Plavog mosta je u tenderskom postupku, a očekuje se da će izvođač biti izabran uskoro kako bi radovi mogli početi. Vrijednost ovog projekta također iznosi oko 150 hiljada KM.

Također, s gradonačelnikom Lugavićem u obilasku radova bio je pomoćnik gradonačelnika za Službu za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica, dr.sc. Miralem Mulać

aktuelno.ba/Grad Tuzla

Komentari

Komentara