Susret gradonačelnika Tuzle i ambasadora Republike Austrije u BiH

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, susreo se u četvrtak, 30.11., sa Nj.E. ambasadorom Republike Austrije u BiH Martinom Pammerom. Tokom sastanka, koji je održan u prostorijama Gradske uprave, razgovaralo se o privrednoj i ekonomskoj saradnji, te mogućnostima unapređenja postojeće saradnje.

“Drago mi je da sam opet u Tuzli, ovo je treći najvažniji grad u BiH. Austrijska privreda je prisutna u Tuzli i okolini, prisutni smo ovdje ostvarujući između 300 i 500 radnih mjesta. Tuzla je primjer za BiH, što se tiče zajedničkog života i saradnje. Tuzla je istorijski jako važna, jer mi imamo zajedničku prošlost, kao što se vidi u gradu. Za nas kao Ambasadu je jako važno da smo u toku prethodne četiri godine razvili odličnu saradnju u polju kulture. Prošla godina je bila godina kulture Austrije i BiH, mi smo bili prisutni u Tuzli sa nekoliko događaja, planiramo i u 2018. godini obilježavanje nekoliko datuma, poput 100 godina Republike Austrije ili “1848-1948.”, period koji je važan za opća ljudska prava. Ja se nadam da ću jednom biti u prilici da dodjem u Tuzlu na odmor, znam da imate jako lijepo jezero i nekoliko ponuda za aktivan odmor”, izjavio je nakon sastanka ambasador Republike Austrije u BiH Martin Pammer.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, zahvalio se na podršci i pomoći, koju Vlada Republike Austrije pruža BiH i Tuzli, kroz socijalne, ekonomske, privredne i kulturne projekte, te projekte od posebne vrijednosti, poput obrazovanja mladih.

“Meni je drago da je danas u Tuzli, ambasador prijateljske Republike Austrije, Martin Pammer, veliki prijatelj BiH i Tuzle. Mi se uvijek moramo sjetiti koliko je dobrog Republika Austrija uradila za BiH. Jedno veoma humano ponašanje prema našim građanima koji studiraju tamo, prema onima koji su odavno tamo, a pogotovo prema velikom broju građana koji su tamo došli kao izbjeglice, ponašanje s puno poštovanja. Danas imamo mnogo vrlo uspješnih ljudi iz BiH u Republici Austriji, koji su napravili sjajne karijere. Što znači da je to država koja daje jednake šanse svima. Znate, da kada je nama bilo najteže, hrana za našu dušu bila su saopštenja gospodina Alojza Moka, koji je poslije proglašen počasnm građaninom Tuzle. To što je ovaj veliki Austrijanac govorio, to su drugi, godinama, godinama poslije shvatili. Važno je imati dobronamjerne prijatelje, a bezbroj je dokaza da je Republika Austrija prijateljska, uostalom, vrlo je značajan investitor u BiH. Važno je da imamo dobre i prijateljske odnose, da imamo dobru kulturnu, ekonomsku i političku saradnju i podršku u jednoj tako vrlo moćnoj i uticajnoj državi, kao što je Republika Austrija. Drago mi je da ću imati vremena da se posvetim našem važnom gostu, koji je postao potpuno prepoznatljiv kao lični prijatelj BiH. Tražim svaku moguću priliku da ta saradnja bude bolja i što veća korist za Tuzlu i njene građane. Mi zapravo treba da zakucamo na otvorena vrata”, izjavio je nakon sastanka gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Nakon sastanka, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i ambasador Republike Austrije u BiH Martin Pammer, posjetili su Hram uspenja presvete Bogorodice, Franjevački samostan i crkvu Sv. Petra i Pavla, JU Narodno pozorište, JU Srednju muzičku školu, Kuću plamena mira, JU Narodnu i univerzitetsku biblioteku “Derviš Sušić”, BIT Centar, Poljsku/Turalibegovu džamiju, te izložbu pod nazivom “110 godina Ismeta Mujezinovića” koja je sinoć otvorena, u Međunarodnoj galeriji portreta, povodom 110 godina od rođenja Ismeta Mujezinovića, uz projekciju filma autora Ismara Mujezinovića.

aktuelno.ba / Gradska uprava

Komentari

Komentara