Predstavljeni rezultati Ministarstva privrede

Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona rezimiralo je prvu godinu postojanja dana┼ínjom prezentacijom ostvarenih rezultata i investicionih mogu─çnosti TK. U prisustvu predstavnika izvr┼íne i zakonodavne vlasti, lokalnih zajednica, javnih preduze─ça i ustanova, privrednih subjekata, obrtnika, udru┼żenja poslodavaca, nevladinih organizacija i medija predstavljene su klju─Źne aktivnosti na unaprje─Ĺenju poslovnog ambijenta i stvaranja novih radnih mjesta. ┬áMinistarstvo privrede po─Źelo je sa radom u januaru 2018. godine s fokusom na zna─Źaj privrede za cjelokupan razvoj TK, uz opredjeljenje ka pobolj┼íanju poslovnog ambijenta, otvaranju novih radnih mjesta i osiguranju privrednog razvoja.

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanovi─ç istaknuo je ovom prilikom da je Ministarstvo ispunilo ciljeve sadr┼żane u Reformskoj agendi Bosne i Hercegovine i Strategiji razvoja Tuzlanskog kantona za period 2016 ÔÇô 2020. godina. ÔÇ×Ministarstvo i Vlada su ove godine realizirali jedan od najzna─Źajnijih projekata, a to je kreditna linija ÔÇ×te┼íkaÔÇť oko 25 miliona KM, za privredne subjekte, u okviru koje je Vlada sufinansirala 3% kamateÔÇť, rekao je premijer Suljkanovi─ç u pozdravnom govoru nagla┼íavaju─çi da su: ÔÇ×ovim za oko 70 privrednih subjekata stvoreni uslovi za kvalitetnije poslovanje, pomognuta njihova konkurentnost na tr┼żi┼ítu, stvoreni uslovi za razvoj te otvaranje novih radnih mjesta.ÔÇť

Prema rije─Źima ministra privrede Osmana Pu┼íkara istaknuti tako─Ĺer treba ┬ái vi┼íe zakonskih i podzakonskih rje┼íenja, od kojih se isti─Źe Zakon o javno ÔÇô privatnom partnerstvu, koji nudi potencijal za udru┼żivanje snaga privatnog i dr┼żavnog sektora, pri ─Źemu ─çe oba sektora imati odre─Ĺene benefite, a gra─Ĺani dobiti kvaliteniju uslugu.

Me─Ĺu najzna─Źajnijim aktivnostima Ministarstva privrede i Vlade TK je i uvezivanje radnog sta┼ża┬á radnicima koji su stekli uslove za penzionisanje, ali zbog neupla─çenih doprinosa i pripadaju─çih poreza, nisu mogli da ostvare┬á ovo pravo. Uspje┼íno se realizira i projekat me─Ĺudr┼żavne saradnje ÔÇ×Pametne ┼íkoleÔÇť finansiran u okviru IPA ÔÇô INTERREG me─Ĺunarodnog programa. Do sada su kao rezultat proistekle tri ÔÇ×pametne ┼íkoleÔÇť na podru─Źju Kantona, a ve─ç je pokrenuta inicijativa za nastavak realizacije sli─Źnog programa u idu─çoj godini.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara