ZZO TK: Po─Źela uplata i aplikacija premije osiguranja za 2018. godinu

Spread the love
Rental Travel

Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona obavije┼ítava osigurana lica da uplata premije osiguranja za 2018. godinu i aplikacija “markicaÔÇť u zdravstvene legitimacije po─Źinje u┬ásrijedu, 03.01.2018. godine.

Reha Centar

Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona je na sjednici odr┼żanoj 26.12.2017. godine donio Odluku o utvr─Ĺivanju visine premije osiguranja za 2018. godinu.
Visina premije osiguranja za 2018. godinu iznosi 20,00 konvertibilnih maraka po osiguranom licu.
Odlukom o neposrednom u─Źe┼í─çu osiguranih lica u tro┼íkovima kori┼ítenja pojedinih vidova zdravstvene za┼ítite u osnovnom paketu zdravstvenih prava na teritoriji Tuzlanskog kantona┬áutvr─Ĺeno je da od 01.01.2018. godine od pla─çanja participacije budu oslobo─Ĺene sljede─çe kategorije stanovni┼ítva:
djeca do navr┼íene 15. godine ┼żivota, u─Źenici i redovni studenti do navr┼íene 26. godine ┼żivota;
-osigurana lica koja su prijavljena kod Zavoda za zapošljavanje u svojstvu nezaposlenog lica.

Odlukom o neposrednom u─Źe┼í─çu osiguranih lica u tro┼íkovima kori┼ítenja pojedinih vidova zdravstvene za┼ítite u osnovnom paketu zdravstvenih prava na teritoriji Tuzlanskog kantona predvi─Ĺeno je da┬áod 01.01.2019. godine┬áod pla─çanja participacije budu oslobo─Ĺene sljede─çe kategorije stanovni┼ítva:

-┼żene u ostvarivanju zdravstvene za┼ítite u vezi trudno─çe i materinstva i korisnice zdravstvenih usluga u vezi sa prevencijom karcinoma dojke i karcinoma maternice;
-vojni invalidi sa utvr─Ĺenim invaliditetom od 60% i vi┼íe;
-─Źlanovi porodice ┼íehida, odnosno ─Źlanovi porodice poginulih ili umrlih boraca od posljedica ranjavanja, a koji su bili pripadnici vojske FBiH;
-penzioneri ─Źija penzija ne prelazi iznos minimalne penzije prema posljedenjem objavljenom podatku;
-lica starija od 65 godina, ako nisu korisnici penzije ili drugih mjese─Źnih prihoda preko iznosa minimalne penzije prema posljednjem objavljenom podatku;
-osigurana lica ÔÇô ┼íti─çenici socijalnih ustanova;
-osigurana lica ÔÇô korisnici socijalne za┼ítite;
-raseljena lica i izbjeglice, ako nisu korisnici penzije ili ako im drugi mjese─Źni prihod ne prelazi iznos minimalne penzije prema posljednjem objavljenom podatku;
-osigurana lica koja su davaoci krvi i to lica koja su darovala krv 10 i više puta;
-osigurana lica ÔÇô davaoci dijelova ljudskog tijela u svrhu lije─Źenja;

Od pla─çanja participacije oslobo─Ĺena su osigurana lica koja boluju od sljede─çih bolesti i to samo za kori┼ítenje zdravstvene za┼ítite za tu bolest:

a) malignih oboljenja;
b) bubre┼żnih bolesti na dijalizi;
c) oboljenja od turbekoloze;
d) HIV infekcija i drugih zaraznih bolesti;
e) epilepsije;
f) sistemskih autoimunih bolesti;
g) hemofilije;
h) inzulin ovisnog diabetesa;
i) paraplegije i kvadriplegije;
j) mišićne distrofije;
k) multiple skleroze;
l) cerebralne paralize;
m) duševnih poremećaja.

Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona je uz Saglasnost Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona izradio Uputstvo kojim je utvr─Ĺeno vrijeme i na─Źin uplate participacije, na─Źin ostvarivanja prava na osloba─Ĺanje participacije i druga pitanja od zna─Źaja za provo─Ĺenje Odluke o neposrednom u─Źe┼í─çu.
Predvi─Ĺeni rok za uplatu premije osiguranja za 2018. godinu je 31.03.2018. godine.
Po isteku utvr─Ĺenog roka, premiju osiguranja mo─çi ─çe uplatiti samo lica koja se po prvi put prijavljuju na obavezno zdravstveno osiguranje u mati─Źnu evidenciju Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.
Premija osiguranja za 2017. godinu prestaje va┼żiti zaklju─Źno sa 31.03.2018. godine.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara