Zukorlić: Možda se kandidujem za predsjednika Republike Srpske

Spread the love
Menprom

Sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić, bivši predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji najavio je, gostujući u emisiji ”Pošteno” Federalne televizije (FTV), da je moguća njegova kandidatura za predsjednika Republike Srpske (RS) na Općim izborima 2014. godine.

Reha Centar

Na provokativno pitanje urednice Duške Jurišić da li je to održao predizborni govor, a nakon što je  Zukorlić dao završnu riječ u jednosatnoj emisiji, sandžački muftija je u svom stilu uzvratio da su nedavno kod njega bili ”neki ljudi” koji su mu predlagali da se kandidira za predsjednika Republike Srpske.

Zukorlić, naime, ima i državljanstvo BiH i prijavljen je kao građanin Srebrenice gdje je glasao na lokalnim izborima 2012. godine.

No, Zukorlić nije iznio više detalja o toj mogućnosti. Na primjedbu Jurišić da otvara potpuno nova pitanja, Zukorlić je rekao da je samo odgovorio na njena pitanja o kandidiranju na izborima.

U emisiji ”Pošteno” Zukorlić je gostovao zajedno sa beogradskim muftijom Muhamedom Jusufspahćemkojeg je veći dio emisije ignorirao. To je, inače, bio rijetki susret čelnih ljudi dvije zajednice.

Govorilo se o mogućnosti ujedinjenja dvije islamske zajednice u Srbiji. No, emisija je dominirala razmjenama optužbi, a pokazalo se kao ne postoji dovoljan stepen suglasnosti za ujedinjenje dvije zajednice podijeljena 2007. godine.

Zukorlić je, ipak, pozvao sve muslimane u Srbiji da se bez straha od kazni i odmazde, vrate u okrilje Islamske zajednice u Srbiji.

Zukorlić je odstupio sa čela Mešihata IZ u Srbiji nakon izbora za predsjednika Mešihata 4. januara. Na to mjesto je došao njegov blizak saradnik i prijatelj dr. Mevlud Dudić, koji je nedavno izjavio da je ponosan onim što je uradio muftija Zukorlić.

(kliker.info/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

Komentari

Komentara

Posted In: