Žrtve i porodice ubijenih, kao i javnost traže odgovoran odnos svih nadležnih

Spread the love
Menprom

Građani Tuzle su ogorčeni najavom da će se pustiti na slobodu Novak Đukić, dokazani ratni zločinac , koji je oglašen krivim od strane Suda BiH  i osuđen na 25 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva 25.maja 1995. godine na Kapiji, kojom prilikom je ubijen 71 građanin Tuzle i oko 150 građana je tom prilikom ranjeno.

Reha Centar

porodice žrtava

Podsjećamo, kako je  Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je apelaciju generala Vojske Republike Srpske (RS) Novaka Đukića protiv presude Suda BiH, dana 24.januara 2014. godine, koja je osnov za puštanje Novaka Đukića na slobodu.

Pozivamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, da zbog opasnosti od bjekstva i velikog uznemirenja javnosti, podnese prijedlog za određivanje mjere pritvora, a vanraspravno vijeće Suda Bosne i Hercegovine da odredi pritvor Novaku Đukiću, kao mjeru prisustva okrivljenog Đukića u krivičnom postupku.

DSC_0433

Podsjećamo, da je krivica Novaka Đukića za počinjeni ratni zločin na Kapiji dokazana, te da Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine se odnosi samo na primjenu krivičnog zakona u pogledu izrečene krivične sankcije.

Žrtve i porodice ubijenih, kao i javnost traže odgovoran odnos svih nadležnih, kako u pogledu otkrivanja ratnih zločina i njihovih počinilaca, tako i u pogledu poštovanja kako domaćeg zakonodavstva, tako i u pogledu prakse Evropskog suda za ljudska prava, jer se kod donošenja sudskih presuda morala i trebala imati u vidu opšteprihvaćena pravna načela sadržana u domaćem zakonodavstvu i relevantnim međunarodnim konvencijama iz krivično-pravne oblasti.

Podsjećamo, da je ovakva pravna situacija, koja je nastala donošenjem odluke, koja je omogućila puštanje na slobodu Novaka Đukića, dokazanog ratnog zločinca na slobodu, povrijedila žrtve i njihove porodice, koje i dalje proživljavaju duboku patnju i uznemirenost

Općinski načelnik Jasmin Imamović

Kolegij OV Tuzla

Predsjedvajući OV Tuzla, zamjenica predsjedavajućeg OV Tuzla, Klub vijećnika SDP-a, Klub vijećnika SDA, Klub vijećnika SBB, Klub vijećnika NS Radom za boljitak, Klub vijećnika Bosanske stranke, Klub vijećnika Tuzlanske alternative, Klub vijećnika HDZ-a, vijećnik Stranke za BiH

Komentari

Komentara