Žrijeb parova baraža za Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Njemačkoj i Danskoj

Spread the love
Menprom

U Zagrebu, koji je domaćin završnice EURO 2018. za rukometaše, danas u 16 sati održaće se i žrijeb parova baraža za Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Njemačkoj i Danskoj. U drugom šeširu bit će i rukometna reprezentacija BiH, koja će saznati ime protivnika na putu ka SP.

Reha Centar

Ipak, bh. rukometaši zbog otvorenog pravnog postupka u vezi sa slučajem Tomislava Nuića koji je u utakmici posljednjeg kola kvalifikacione grupe “6“ protiv Švicarske igrao, a nije bio u zapisniku, još uvijek nisu zvanično učesnici baraža. S obzirom da se konačna odluka Evropske rukometne federacije (EHF) još uvijek čeka u žrijebu će u jednoj od kuglica biti zajedno selekcije BiH i Švicarske.

Slična je situacija i s prvim “šeširom“ u kojem će na jednoj od kuglica zajedno biti imena Španije i Švedske, ali ne zbog pravnog postupka, nego zbog činjenice da se još uvijek ne zna koja će od ove dvije reprezentacije biti bolje plasirana na EURO 2018. Naime, ona selekcija koja pobijedi u sutrašnjem finalu EP-a izborit će direktan plasman na SP, dok će drugoplasirana morati u baraž.

Prvi šešir: Španija ili Švedska, Hrvatska, Češka, Norveška, Slovenija, Bjelorusija, Makedonija, Srbija i Island.

Drugi šešir: Austrija, Crna Gora, Mađarska, Litvanija, Holandija, Rusija, Portugal, Rumunija, BiH ili Švajcarska.

Evropu će na Svjetskom prvenstvu početkom naredne godine predstavljati 13 reprezentacija, a plasman su već osigurali domaćini Njemačka i Danska, te aktuelni svjetski šampion Francuska. Ostalo je još deset upražnjenih mjesta, jedno za najbolje plasiranu selekciju na EURO 2018. i devet pobjednika duela u baražu.

Prve utakmice barža igrat će se u periodu od 8. do 10. juna, a revanši od 12. do 14. dana šestog mjeseca ove godine. Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj i Danskoj na programu je od 10. do 27. januara 2019. godine.

aktuelno.ba/ / federalna.ba/AA

Komentari

Komentara