Zmajevi na današnji dan odigrali svoju prvu zvaničnu utakmicu

Menprom

Tridesetog novembra 1995. godine reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je prvu zvaničnu, međunarodnu utakmicu. Susret se igrao na stadionu Qemal Stafa u Tirani protiv selekcije Albanije. Domaćini su bili bolji rezultatom 2:0.

Reha Centar

Pod zastavom Bosne i Hercegovine igrali su: Ismir Pintol, Vedin Musić, Ibrahim Duro, Muhamed Konjić, Senad Begić, Nedžad Fazlagić (Said Fazlagić), Esmir Džafić, Enes Demirović, Husref Musemić (Amir Osmanović), Asim Hrnjac, Almir Turković.

Poveli su Albanci preko Quendroa nakon pola sata igre, a konačan rezultat postavio je u 50. minuti Dobi. Stručni štab reprezentacije činili su direktor Mirsad Fazlagić, selektor Fuad Muzurović i trener Mustafa Hukić, koji je zbog nedostatka igračkog kadra prijavljen i kao igrač.

Također je interesantno da je ovo bio prvi sportski događaj na kojem je svirana državna himna Jedna si jedina, a da su zbog komunikacijske blokade u zemlji izvještaj sa te utakmice novinari dobili preko radio-amatera.

Prvi mečevi bili humanitarnog karaktera

Još za vrijeme agresije na našu zemlju, sportski radnici koji su bili van granica BiH, igrali su humanitarne utakmice u martu 1993. godine. Ipak, to nisu bili zvanični susreti.

Tada su za BiH nastupali: Enver Lugušić, Merdan Ibrahimović, Anto Jakovljević, Mirsad Baljić, Refik Šabanadžović, Suad Katana, Faruk Hadžibegić, Davor Jozić, Mehmed Baždarević, Demir Hotić, Blaž Slišković, Safet Sušić, Haris Škoro, Semir Tuce, Meho Kodro, Predrag Jurić, Husref Musemić, Senad Merdanović, Mirza Kapetanović, Ismet Mulabdić, Ibrahim Duro i Edin Hadžialagić.

Primljeni u FIFA-u i UEFA-u

Godine 1996. naš Nogometni savez primljen je pod okrilje Svjetske nogometne federacije (FIFA) i Evropske nogometne federacije (UEFA).

Prvi put na FIFA-inoj rang listi Bosna i Hercegovina se pojavila u maju 1996. godine i zauzimala je 171. mjesto.

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1998. godine u Francuskoj Bosna i Hercegovina postigla je prvi pogodak. Strijelac u porazu od Hrvatske u Bologni bio je Hasan Salihamidžić.

Prvu pobjedu BiH je ostvarila je 6. novembra 1996. godine na stadionu Koševo protiv Italije 2:1. Golove za Zmajeve dali su Salihamidžić u 6. i Elvir Bolić u 44. minuti. Treba istaći da je Arrigo Sachi u Sarajevo doveo najjaču postavu, a jedini pogodak za Italiju postigao je Chiesa u 12. minuti.

Radiosarajevo.ba – aktuelno.ba

Komentari

Komentara