ZJZ TK: Rezultati kvaliteta vode sa javnih česmi

Ovogodišnja tema obilježavanja Svjetskog dana voda je „Priroda za vodu – mogućnost rješavanja problema s kojima se sektor voda suočava u 21. vijeku uz primjenu rješenja koja se već nalaze u prirodi.

Aktivnosti koje imaju negativan uticaj na životnu sredinu kao i klimatske promjene potiču razne krize koje pogađaju vode, što vidimo širom svijeta. Poplave, suše i zagađenja vode imaju veće posljedice upravo zbog degradiranosti vegetacije, tla, rijeka i jezera. Zanemarivanjem naših ekosistema zapravo otežavamo snabdijevanje vodom, koja je  potrebna za preživljavanje i ostvarivanje napretka u mnogim segmentima.

Rješenja koja nudi priroda imaju potencijal za rješavanje mnogih naših izazova po pitanju ​​voda.Sadnja novih šuma, povezivanje rijeka s poplavnim područjima i obnavljanje močvarnih područja ponovno će uravnotežiti vodeni ciklus i poboljšati ljudsko zdravlje i život.
Glavna poruka je da prirodna rješenja, poput pošumljavanja, ponovnog  povezivanje rijeka s poplavnim područjima i obnavljanje močvarnih područja, predstavljaju održiv i ekonomski opravdan način da se postigne rebalans ciklusa voda, ublaže uticaji klimatskih promjena i poboljša zdravlje ljudi..

Javne česme koje nisu priključene na mrežu gradskog vodovoda su nesigurni izvori vodosnabdijevanja, ali zbog sigurnosti zdravlja građana Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona ih i kontroliše.

S ciljem unapređenja kvaliteta vode za piće  u periodu od 5. do 15. marta Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona je izvršio uzorkovanje i laboratorijske analize vode javnih česmi na području trinaest općina TK. Uzeti su uzorci 9 javnih česmi na području Tuzle, u Živinicama i Lukavcu sa 3 javne česme, u Banovićima, Gradačcu, Gračanici i Srebreniku sa po 2 javne česme, a u Teočaku , Čeliću, Doboj-istoku, Kladnju, Kalesiji i Sapni sa po 1 javne česme.

Kvalitet vode 15 javnih česmi ne zadovoljava kriterije Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće. To se odnosi na bakteriološku neispravnost 14 uzoraka, dok  je  1 uzorak fizičko-hemijski ne ispravan (povećana vrijednost amonijaka). Prisustvo koliformnih bakterija govori u prilog visokog rizika korištenja ovakvih voda za piće. 

Zdravstveno ispravne vode su:

 1. Javna česma Par selo, Tuzla
 2. Javna česma Jurišička Lipnica, Tuzla
 3. Javna česma Dokanj,  Tuzla
 4. Javna česma Lipa Mosnik , Tuzla
 5. Javna česma Kapavac, Čelić
 6. Javna česma Avdina i Ajšina voda Luka, Srebrenik
 7. Javna česma Tito i Alija, Banovići
 8. Javna česma Cerić Orahovica, Gračanica
 9. Javna česma  Tursun Stjepan polje  Gračanica,
 10. Javna česma Petrak, Lukavac
 11. Javna česma Barutni,  Lukavac
 12. javna česma Majdan Modrac Lukavac
 13. Javna česma Stubovi Živinice
 14. Javna česma Masle G.Vukovije, Kalesija

Zdravstveno neispravne vode su:

 1. Javna česma Djedovača,G.Dubrave, Živinice
 2. Javna česma Kotornica, Živinice
 3. Javna česma Marinuša, Sapna
 4. Javna česma Bukovik, Srebrenik
 5. Javna česma Terzikuša,Teočak
 6. Javna česma Avdićkuša Klokotnica, Doboj Istok
 7. Javna česma Obodnica Marinovići, Tuzla
 8. Javna česma Lipa Mihatovići, Tuzla
 9. Javn česma Slavinovići,Tuzla
 10. Javna česma Ječmište Tuzla
 11.  Javna česma Hum Miladije, Tuzla
 12. Javna česma Bjelkina voda, Banovići
 13. Javna česma Hajr Voda Šefke i Đule, Vida, Gradačac
 14. Javna česma Kukuruzi, Gradačac
 15. Javna česma Podglavica Jaz Kladanj

Apel građanima iz ZJZ TK : 

 • informisati se o rezultatima laboratorijskog ispitivanja prije svakog korištenja vode sa javnih česmi
 • koristiti vodu samo sa onih objekata koji se nalaze pod stalnom kontrolom i zadovoljavaju osnovne higijenske zahtjeve kada je u pitanju voda za piće.     

aktuelno.ba

Komentari

Komentara