Zbog zagađenosti zraka građanima se ne preporučuje duži boravak na otvorenom

Menprom

Zbog povećanih koncentracija sumpordioksida u zraku koje na području nekih općina Tuzlanskog kantona posljednjih dana prelaze vrijednosti dozvoljene zakonskom regulativom, iz  Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona i Zavoda za javno zdravstvo TK oglasili su se preporukama za građane.

Reha Centar

U danima povećane koncentracije zagađujućih čestica u zraku građanima se ne preporučuje duži boravak na otvorenom. Ukoliko je kretanje napolju neophodno, preporučuje se disanje isključivo na nos, te  korišćenje zaštite u vidu šala ili marame za prekrivanje usta i nosa. Ove preporuke se odnose na sve građane, a  prvenstveno na trudnice, starije osobe, osobe s hroničnim bolestima respiratornih organa (kao što su astma i bronhitis) te oboljenjima srca, kao i djeci predškolskog uzrasta.

Tokom maglovitih dana koji pogoduju koncentraciji zagađujućih materija u zraku umjesto ličnih automobila preporučuje se upotreba javnog prevoza. U situacijama kada je nužno koristiti automobil, korisno bi bilo da više osoba putuje jednim automobilom.

Zagađenosti zraka, uz industriju i automobile, značajno doprinose i individualna ložišta. Obaveza vlasnika individualnih ložišta je da, posebno tokom maglovitih dana, biraju energent koji će što manje zagaditi vazduh. Posebno je potrebno naglasiti činjenicu da je zabranjeno u kotlovnicama spaljivati smeće, gumu, plastiku i sl.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara