Zbog ovoga ste tako umorni

Otišli ste na spavanje na vrijeme, niste se budili u toku noći… I opet ste se probudili kao da su vas tukli cijele noć? Ovi faktori su čest uzrok neobjašnjivog umora:

Neuredan radni prostor

Dvije riječi: mentalna iscrpljenost. Što više predmeta imate u vidnom polju (gomila papira i fascikli na radnom stolu na poslu, haos u kuhinji zatrpanoj prljavim sudovima…), to je vašem mozgu teže da filtrirati ono što je važno i da se fokusira. Rezultat? Bićete mrtvi umorni vrlo brzo.

Ne jedete redovno

Ako jedete u pravilnim vremenskim razmacima tokom dana (ne odlažete ručak da biste završili posao, ne preskačete doručak jer kasnite na posao), nivo energije će vam biti stabilan tokom dana i biće te manje umorni. Ukoliko baš žurite, pojedite barem malo voća, nekoliko badema i banana su dobar izbor. U toku dana, dvije, tri kockice crne čokolade i jabuka će vam pomoći da pregurate do ručka.

Niste fizički aktivni

Ne morate vježbati satima, ali dvadesetak minuta laganih vježbi ujutro ili šetnja bržim hodom do posla će vam pomoći da se osjećate bolje i imate više energije do kraja dana.

Fali vam gvožđa

Ako ne unosite dovoljno gvožđa, posljedice kao što su problemi sa koncentracijom, umor, nervoza ćete osjetiti vrlo brzo. Gvožđe je jako važno za funkcionisanje našeg organizma jer bez njega crvena krvna zrnca ne bi mogla da transportuju kiseonik tamo gdje treba. Pošto naše tijelo ne stvara gvožđe, moramo ga unositi svakodnevno, putem namirnica koje konzumiramo.

Jedite dovoljno tamnozelenog lisnatog povrća, jaja, nemasnog mesa, orašastih plodova, u kombinaciji sa citrusnim voćem i povrćem koje sadrži vitamin C, koji poboljšava apsorpciju gvožđa.

Previše spavate

Ovo možda zvuči čudno, ali, ako ste stalno umorni, a generalno dobro spavate, možda bi trebalo da pokušate da spavate manje, odnosno da ustajete ranije. Kvalitet sna, a ne kvanititet je ono što je važno. Ljudi koji spavaju duže od devet sati noću, podložni su bolestima koliko i oni koji pate od nesanice.

aktuelno.ba / mondo

Komentari

Komentara