Zbog čega su uhapšeni Milan Bandić i saradnici

Rental Travel

Milan Bandić uhapšen je danas u Zagrebu. Premda nepotvrđeno, gradonačelnik hrvatske prijestolnice uhapšen je nakon niza istražnih aktivnosti u vezi sa nezakonitim postupanjem u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu.

Reha Centar

Pored njega, uhapšeni su Slobodan Ljubičić te Petar Pripuz – zbog udruživanja radi kriminalnih odnosno protuzakonitih aktivnosti zasad nepoznatog karaktera.

Uhapšen Milan Bandić

Ko je Milan Bandić? Zanimljiva politička karijera ovog rođenjem Hercegovca, počela je krajem devedesetih kada je postao predsjednikom zagrebačkog SDP-a.

Izbačen iz stranke

Gradonačelnik je postao 2000. godine na vanrednim izborima, da bi dvije godine poslije napustio funkciju zbog udesa u kojem je učestvovao pod utjecajem alkohola. Bandić je tom prilikom pokušao podmititi policajca.

Tri godine poslije, vraća se na funkciju. 2007. godine kandidirao se za predsjednika SDP-a. ali bez podrške. Potom je izbačen iz stranke.

Na parlamentarnim izborima 2011. godine doživio je neuspjeh sa svojom nezavisnom listom, da bi na lokalnim izborima 2013. godine njegova je lista osvojila najviše mjesta u Gradskoj skupštini, a Bandić je pobijedio Rajka Ostojića izbora za gradonačelnika.

Na funkciji je ostao do hapšenja.

Milan Bandić rođen je u zaseoku Cerov Dolac, općina Grude. U Grudama je završio osnovnu i srednju školu, da bi studentski kredit ”uložio” upisom na Fakultet političkih znanosti u Zagrebu. Uvijek je rado isticao da je tokom studija  radio fizičke poslove poput istovara šećera i žbukanja fasada. Za vrijeme studija upoznao je i buduću suprugu Vesnu s kojom je kasnije dobio kćer Ana Mariju.

Radiosarajevo.ba – aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara