Završena „Balkanijada Tuzla 2016“

Spread the love
Menprom

U okviru obilježavanja 40 godina postojanja i rada Univerziteta u Tuzli, u organizaciji Unije studenata i partnera u projektu Centra za sport Univerziteta u Tuzli, održana je sportska manifestacija „Balkanijada Tuzla 2016“.

Reha Centar

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić svečano je otvorio manifestaciju i u svom obraćanju istakao bitnosti podržavanja sportskih aktivnosti studenata i podsjetio nas na mnogobrojne sportske velikane Tuzle i TK- a.

„Ponosni smo što su ova sportska manifestacija i jubilej Univerziteta ovdje u Tuzli okupili preko 250 studenata iz  Slovenije, Hrvatske, Srbije, te naših bosanskohercegovačkih univerzitetskih gradova. Balkanijada je jedinstvena prilika da univerziteti regiona pridonesu oživljavanju sportskih aktivnosti među studentima, razvoju i unaprjeđenju rekreativnog i amaterskog sporta“ istakao je premijer Gutić i dodao da je ovo i prilika „da kroz sportsko druženje ugostimo studente i uposlenike drugih univerziteta, da se međusobno upoznamo i ojačamo već postojeće veze, te da se unaprijedi saradnja univerziteta u regionu, ne samo na sportskom, nego i na akademskom, naučnom i drugom planu.“

pehari

Prisutnima se obratila v.d. rektora prof. dr. Aida Crnkić ističući vrijednosti koje sport promoviše i poželivši svim učesnicima mnogo sportske sreće.

Pored bogatog kulturno-zabavnog programa odigrana je  prijateljska utakmica između zaposlenika Univerziteta i  Vlade TK- a. Iako je utakmica bila revijalnog karaktera obje ekipe su bile izuzetno motivisane da ostvare pobjedu. Svi prisutni su zaista uživali u veoma neizvjesnoj utakmici. Ovaj put selekcija Univerziteta u Tuzli sa rezultatom 9:8  uspjela je savladati selekciju Vlade TK- a.

KOSARKA

Takmičenja su se održavala 2. aprila istovremeno u Univerzitetskoj dvorani, Sali Fakulteta za tjelesni odgoj i sport i malonogometnim terenima J.U. Gradski stadion „Tušanj“.

Košarkaško takmičenje organiziralo se podjelom učesnika u dvije grupe, dvije prvoplasirane ekipe iz svake grupe su činile polufinaliste. U konačnom poretku ekipa Univerziteta u Tuzli zauzela je prvo mjesto, ekipa Rudarsko – geološko – građevinskog fakulteta je bila druga, dok je treće mjesto pripalo ekipi Univerziteta Sinergija.

Stonoteniseri su igrali po sistemu Bergerovih tablica (svako sa svakim). Selekcija Univerziteta u Tuzli dominirala je tokom takmičenja, tako da je dvojac Damir Marinić i Edin Gutić donio prvo mjesto i u stonom tenisu. Konačan poredak:  1. mjesto Univerzitet u Tuzli, 2. mjesto Univerzitet u Zenici i 3. mjesto Sinergija Bijeljina.

Tokom takmičenja pokazana je i zavidna odbojkaška tehnika i taktika. Ekipa Univerziteta u Tuzli i ovdje je zauzela prvo mjesto druga je bila ekipa Univerziteta u Zenici a treća ekipa „Student“ Sarajevo.

Da je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu pokazalo se i ovaj put. Trinaest prijavljenih ekipa pružilo je izuzetnu malonogometnu predstavu. Finalna utakmica između selekcija Univerziteta u Tuzli i Istočnog Sarajeva završila je rezultatom 1:1, pa je nakon izvođenja penala rezultatom 3:1 pobijedila selekcija Univerziteta u Tuzli. Konačan poredak: Univerzitet u Tuzli 1. mjesto, Univerzitet Istočno Sarajevo 2. mjesto i Univerzitet u Bihaću 3. mjesto.

Ovo sportsko druženje je bila jedinstvena prilika da Univerziteti širom regiona i  Bosne i Hercegovine pridonesu oživljavanju sportskih aktivnosti među studentima, razvoju i unaprjeđenju rekreativnog i amaterskog sporta, te povezivanju i saradnji univerziteta u regionu.

Pokrovitelji manifestacije: Vlada TK-a, Univerzitet u Tuzli, Hotel „Tuzla“, UNIS TOK Kalesija, BH Telecom, Red Bull, Transturis d.d. Tuzla, a medijski pokrovitelji manifestacije su: RTV TK- a, RTV 7, Radio Kameleon i Radio Vesta.

Odjeljenje za informisanje

Komentari

Komentara