Započeta reorganizacija ministarstava u Vladi Tuzlanskog kantona

Spread the love
Rental Travel

Kao što je to najavljivano u proteklom periodu Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je danas nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Tuzlanskog kantona, te time i zvanično započela rekonstrukciju i reorganizaciju ministarstava u Vladi Tuzlanskog kantona.

Reha Centar

Glavni razlog za donošenje ovog zakona je racionalizacija poslova koji se obavljaju u pojedinim ministarstvima i upravnim organizacijama. Naime, nacrtom Zakona je predloženo spajanje Ministarstva razvoja i poduzetništva i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva u jedno Ministarstvo privrede.

Ujedno, je predloženo razdvajanje Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta na dva ministarstva i to: Ministarstvo obrazovanja i nauke i Ministarstvo za kulturu, sport i mlade. Ovim razdvajanjem poboljšat će se i unaprijediti stanje u oblasti kulture i sporta, te prvi puta institucionalizirati odnos zajednice prema mladima.

Također, kada je u pitanju Kantonalna direkcija robnih rezervi, predloženo je da, imajući u vidu nadležnosti Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja, a cijeneći ujedno i potrebu pomenute racionalizacije u obavljanju poslova iz resornih nadležnosti, ova direkcija bude u sastavu tog Ministarstva. Osim navedenog, izmjene se odnose i na poboljšanje samog teksta Zakona i njegovo usklađivanje sa pozitivnim zakonodavstvom.

aktuelno.ba / Vlada TK

Komentari

Komentara