Započele projektne aktivnosti u okviru projekta WOW ”Ko sam Ja, Ko si ti

U prostorijama Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla započele su projektne aktivnosti u okviru projekta WOW ”Ko sam Ja, Ko si ti: status građanina Evrope i interkulturalni dijalog”.

U ime Grada Tuzla, Gradske uprave i Gradonačelnika, prisutnim gostima i učesnicima obratio se Vedran Lakić, pomoćnik gradonačelnika za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti. U svom obraćanju gospodin Lakić se zahvalio organizatorima što su za partnera u ovom projektu odabrali upravo Tuzlu, kao primjer ravnopravnosti različitosti i poželio dobrodošlicu, te ujedno čestitao organizatorima na dosadašnjim aktivnostima koje su uspješno proveli u prve dvije etape projekta.

”Ko sam Ja, Ko si ti:

Prema riječima Donatele Bricci predstavnice opštine Zola Predosa (Italija) i voditeljice projekta WOW, osnovna ideja je da se opštine učesnice međusobno povežu kroz saradnju, a da se građanima putem primjera približi šta znači biti evropski građanin, te kakva prava i obaveze građani imaju. Gospođa Bricci navodi da je posebno iznenađena organizacijom i gostoprimstvom u Tuzli, kao i aktivnostima koje su poduzete na realizaciji aktivnosti projekta u ovoj fazi kada je naš grad domaćin.

Prva projektna aktivnost, pod nazivom „Ko sam ja, Ko si ti: Status građanina Evrope i interkulturalni dijalog (WOW)“ održana je u općini Algemesi, Španija, u periodu od 3. do 6. juna 2014. godine.

Druga projektna aktivnost, pod nazivom „Priznavanje prava i inkluzivno građanstvo: sistem općinskih usluga“ realizirana je u periodu od 15. – 18. 10. 2014. godine, u općini Paredes, Portugal.

Mladi učesnici u projektu prezentirali su prijedloge u kontekstu  integracije i jednakih prava za sve, kako bi na taj način podstakli općine u razvijanju budućih inicijativa za borbu protiv svih oblika diskriminacije i rasizma, i promociju kulture prava, gostoprimstva i interkulturalnog dijaloga.

aktuelno.ba

 

 

 

Komentari

Komentara