Zanimljivosti: Deset namirnica koje se mogu čuvati 100 godina

Spread the love
Menprom

Postoje namirnice koje mogu izdržati cijeli jedan vijek.

Reha Centar

Ako se pravilno čuvaju, one se nikad neće pokvariti, i bit će kao kada ste ih kupili. Ovo je deset takvih “vječnih” namirnica.

 

1. Sirov med
Rok trajanja: neodređen

Med se može kristalizovati tokom vremena, ali što se tiče sigurnosti, ova zlatna tečnost je skoro besmrtna. Ako se čuva u zatvorenoj tegli može izdržati vijekove. Sirov med ima takav život da je čak vađen i iz egipatskih grobnica. Ako vam se med kristalizuje, stavite ga u teglu sa toplom vodom dok se kristali ne rastvore.

2. Presovana pršuta
Rok trajanja: neodređen

Napravljena po prvi put od lokalnih amerikanaca, a kasnije od evropskih trgovaca kožom, ona se pravi od mesa velike životinje kao što je bivol, bizon, los ili jelen. Samo meso se siječe na male komade i suši, stavlja se na otvorenu vatru. Nakon toga se pomiješa s masnoćom i pritiska u malim oblicima. 

3. Riža
Rok trajanja: od 30 godina do neodređenog roka…

Riža je idealna hrana za dugo čuvanje. Bijela riža se smatra najboljom hranom za čuvanje u slučaju krize. Nemojte zaboraviti da je čuvate u hermetički zatvorenoj posudi. Probajte da stavite lovorov list su kesicama da biste je sačuvali.

4. Jabukovo sirće
Rok trajanja: Neodređen

Možete kupiti veću količinu jabukovog sirćeta i da se ne plašite da ćete pogriješiti. Rezerve ovog zdravog sastojka možete koristiti za salate, obloge, marinadu, čak i za čišćenje domaćinstva. I ako osetite bol u grlu ili drhtavicu, stavite jednu supenu kašiku u vodu i popijte – bit će vam bolje.

5. Sol
Rok trajanja: neodređen

Morska sol je najzdravija sol. Dodaje ukus svakom jelu i pomaže hrani da sačuva svoju struktutu. Ako se pravilno čuva, nikada se neće pokvariti. Izuzetna i poznata je sa svojim konzervirajućim svojstvima.

6. Ekstrakt od vanile
Rok trajanja: neodređen

Izrađen od suhih zrna vanile, čistog ukusa i ima sladak i bogat ukus. Pošto je napravljen od alkohola, čist ekstrakt vanile će ostati svjež i aromatičan zauvijek. Uprkos tome, imitacija vanile nema isti rok trajanja.

7. Šećer
Rok trajanja: Neogređen

Bijeli, smeđi i šećer u prahu će trajati vječno. Ako se stvrdne vremenom, možete ga izmrviti na komate tako što ćete ga ugrijati i promiješati, baš kao i med. Nemojte zaboraviti da ga čuvate u hermetički zatvorenoj posudi, da bi se izbjegao problem s vlagom.

8. Soja sos
Rok trajanja: neodređen

Dok se ne otvori, soja sos može da traje vječno. Soja sos se proizvodi od fermentisanih zrna soje, soli, pšenice i vode. Visok sadržaj natrija u soja sosu pomaže njegovom očuvanju. Ali ako imate netolerantnost na gluten, uvjerite se da kupujete sos koji ne sadrži gluten. 

9. Bujon
Rok trajanja: neodređen

Pošto bujon ima veliku količinu soli, može da stoji dugo vremena. Uprkos tome, vremenom se ukus bujona može promijeniti. Tako da, ako čuvate kockice bujona, treba da se postarate da bude dobro upakovan.

10. Mlijeko u prahu u kutiji sa azotom
Rok trajanja: Od 25 godina do neodređenog vremna

Mlijeko u prahu može predstavljati izvor kalcijuma i vitamina D za malu djecu. On može biti u roku trajanja neodređeno u kutiji sa azotom i može se staviti u zamrzivač. U slučaju da razvije miris ili postane žut, vrijeme je da ga bacite, piše Bonapeti.

Komentari

Komentara