Žalac: Nikakva prijetnja ne može ugroziti izgradnju Pelješkog mosta

Spread the love
Rental Travel

Hrvatska ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac poručila je da nikakva prijetnja ne može ugroziti izgradnju Pelješkog mosta, s obzirom na to da je Evropska komisija odlukom od 7. juna odobrila taj projekt kao najveći u ovoj finansijskoj perspektivi.

Reha Centar

“Nema nikakvih niti međudržavnih ugovora, niti bilo čega drugog što bi spriječilo izgradnju ovog projekta”, naglasila je Žalac.

Ona je istakla da su, u kontekstu susjedstva, i studija i cijela procedura koja je trajala godinama upravo usaglašeni sa svima, tako da nema govora o tome da na bilo koji način bude dovedena u pitanje izgradnja Pelješkog mosta, posebno što se tiče i odluke Komisije i onoga što je godinama prethodno rađeno.

Odgovarajući na pitanje da li je novac obezbijeđen, Žalac je podsjetila da je odluka potpisana 7. juna, nakon čega je uslijedilo potpisivanje ugovora između Ministarstva prometa, “Hrvatskih cesta” i korisnika.

“Prema tome, mislim da slijedi otvaranje ponuda i krećemo sa radovima”, rekla je Žalac u Sinju.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac izjavio je u subotu, 5. augusta, da Hrvatska permanentno obmanjuje javnost i institucije UN i EU, navodeći netačne tvrdnje o saglasnosti BiH za izgradnju Pelješkog mosta .

On je podsjetio na zvanični stav Predsjedništva BiH da je BiH protiv izgradnje mosta do rješavanja otvorenih pitanja u vezi sa određivanjem morske granične linije između dvije zemlje.

Na vanrednoj stranačkoj pres konferenciji u Sarajevu Genjac je ustvrdio kako BiH zapravo nikada nije dala službenu suglasnost za gradnju Pelješkog mosta kao i da ne stoje argumenti da bi se on gradio u hrvatskim teritorijalnim vodama jer je potez između Komarne i Pelješca, kako su procijenili u SDA, zapravo podučje koje predstavlja međunarodni koridor za pristup BiH otvorenom moru.

Genjac je rekao da će spor oko gradnje Pelješkog mosta između Bosne i Hercegovine i Hrvatske ponovo biti otvoren, pri čemu je moguća i međunarodna arbitraža poput one u slučaju morske granice u Savudrijskoj vali te je najavio da će se pridružiti zahtjevu koji je u parlamentu BiH pokrenula opozicija a da se taj projekt zaustavi sve dok se ne riješi otvoreno pitanje morske granice kod Neumskog zaljeva.

BHRT

Komentari

Komentara

Posted In: