Za priču na mobitel u vožnji veće kazne

Spread the love
Menprom

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamenta BiH jučer je organizirala javnu raspravu o prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH.

Reha Centar

Momčilo Novaković, predsjedavajući Komisije, kazao je da očekuju dosta prijedloga i amandmana kako bi u drugoj komisijskoj fazi – amandmanskoj, tekst zakona bio poboljšan.

Strane tablice

Govoreći o tome kako su na javnoj raspravi u žiži neka pitanja koja je javnost i do sada imala priliku čuti, od ograničenja upotrebe vozila sa stranim tablicama, gdje je “novi zakon predložio da oni koji imaju stalni boravak u BiH ne mogu koristiti vozila sa stranim tablicama izuzev ukoliko u BiH imaju privremeno boravište nekih šest mjeseci, što je veoma sporno. Uostalom, i mnogi u javnoj raspravi smatraju da to nije u skladu s evropskom praksom”, kazao je Novaković.

“U svakom slučaju, ovaj zakon uvodi i instituciju privremenog tehničkog pregleda i, ustvari, radi se o tome da bi se taj preventivni pregled radio šest mjeseci nakon redovnog tehničkog pregleda kod određene grupe vozila, a to su renta-car vozila, vozila kojima se vrši obuka vozača, autobusi, taksi-vozila, dakle vozila koja ne služe samo za prevoz pojedinaca, nego se koriste od više građana, u korist više građana”, kazao je Novaković.

Dodao je da su dosad bile sporne kaznene odredbe, koje su svakako i izazvale najviše diskusija.

-Naime, zakon je predvidio određene izmjene-, kazao je Novaković, navodeći da su predviđene, među ostalim, kazne za nenošenje pojasa ili upotrebu mobilnog telefona od 100 do 300 KM, zatim da je istovjetna kazna ukoliko se koristi uređaj za ometanje provjere brzine, da se uvode neka ograničenja u vezi s korištenjem motocikla, bicikla…

50 posto

Naveo je da će novi tekst zadržati praksu po kojoj, ukoliko se u roku od osam dana plati, a što je definirano Zakonom o prekršaju, kazna se umanjuje z 50 posto od iznosa.

Zoran Andrić, pomoćnik ministra za transport u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH, podsjetivši da je Vijeće ministara BiH u prosincu 2015. utvrdilo prijedlog ovog zakona koji je trenutno u zakonodavnoj proceduri, kazao je da su imali konstruktivnu diskusiju.

Oslobođenje – aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: