Vučić: Srbija spremna dostaviti bilo koju od četiri vrste vakcina koje ima

Spread the love
Menprom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na sarajevskom aerodromu da će biti sretan ako sa 10.000 Astra-Zeneca vakcina koje je Srbija donirala BiH bude spašeno pet ili 20 života.

Reha Centar

Pojasnio je da su to vakcine za Federaciju BiH i da je Srbija spremna dostaviti bilo koju od četiri vrste vakcina koje ima.

Vučić je poželio dobro zdravlje ljudima u BiH i izrazio uvjerenje da će se ljekari koji prime vakcine osjećati slobodnije i da će im životi biti zaštićeniji.

– Na sastanku koji sam upravo održao s članovima Predsjedništva BiH zamolio sam da razmisle o ideji da napravimo veliki samit saradnje i povjerenja Srbije i BiH u Beogradu na svim nivoima vlasti ali i privrede – rekao je Vučić.

Dodao je da cilj tog samita treba da bude dogovor o većem otvaranju granica u budućnosti radi veće trgovinske razmjene i povećanja standarda života građana.

– Mi možemo da dođemo sa 1,9 milijardi eura vrijedne trgovinske razmjene u 2019. do tri milijarde eura ako budemo pametno radili – smatra Vučić.

Istakao je da ne bi trebalo istrajavati s praksom da jedni o drugima loše govorimo pred stranim zvaničnicima, jer smo jedni drugima najpotrebniji.

– I danas kada smo svi očekivali pomoć od mnogo moćnijih nego što su Srbija i BiH, mi se oslanjamo jedni na druge jer mi u Srbiji ne možemo da budemo sretni ako ljudi u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli ili Bijeljini nisu sretni – naveo je Vučić.

Poručio je da balkanski narodi mogu najviše sami sebi pomoći kada budu razumjeli da smo snaga.

– Zato sam predložio svojim domaćinima da bi svi zajedno trebali da što više govorimo jednim glasom jer smo onda snažniji prema Briselu i svijetu kada zajednički možemo da ukažemo na probleme – potcrtao je Vučić.

Fena

Komentari

Komentara