Voće i povrće za duži život

Spread the love
Menprom

asigurno su najbolja hrana za čovjeka – voće i povrće, što znači zdraviji i vitalniji organizam te smanjenje rizika od nastanka raznih bolesti.

Reha Centar

Brojni naučnici iz WHO-a, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Kine zanimali su precizniji podaci koliko unos voća i povrća utječe na smrtnost i razvoj raznih bolesti.

Pregledali su podatke iz 16 različitih studija koje uključuju preko 800 000 ljudi u dobi između 4 i 26 godina i njihova saznanja zaista su zapanjujuća.

Svaki obrok koji obiluje voćem ili povrćem smanjuje rizik smrtnostiod kardiovaskularnih bolesti za pet posto, što znači da dodatna četiri obroka voća ili povrća dnevno smanjuju stopu smrtnosti za čak 20 posto kod osoba iste starosne skupine koje pojedu jednu voćku dnevno.

Bitno je samo unijeti određenu količinu vitamina i minerala potrebnih za rad organizma i naš imunološki sustav i to se vrlo lako može učiniti hranom, umjesto multivitamina i minerala u raznim oblicima.

Istraživanje iz Londona pokazuje kako konzervirano voće i povrće  ne sadrži nikakve zdravstvene koristi, već i povećava smtrnost za 17 posto.

Studija je pokazala i da je povrće mnogo zdravije od voća, te da svaka porcija povrća smanjuje rizik od smrti za 16 posto. A porcija voća ga smanjuje za četiri posto, piše SMH.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara