-
Čestitka premijera Halilagića u povodu Hanuke - 10 hours ago
-
Programom Vlade TK i Službe za zapošljavanje zaposlene 34, a 3 osobe stručno osposobljene za samostalan rad - 11 hours ago
-
Čestitka predsjednika Skupštine TK Žarka Vujovića povodom Hanuke - 11 hours ago
-
Pogoršano zdravstveno stanje Eldina Salkanovića iz Živinica, porodica moli za pomoć - 11 hours ago
-
Potpisani sporazumi: BKC TK širom otvorio vrata za 50 partnera - 11 hours ago
-
Čestitka gradonačelnika i predsjedavajuće Gradskog vijeća Tuzle u povodu obilježavanja jevrejskog praznika -Hanuke - 11 hours ago
-
U UKC Tuzla održan okrugli sto na temu Multisektorski pristup rodno zasnovanom nasilju - 11 hours ago
-
Vlada TK nastavlja ulaganje u UKC Tuzla - 17 hours ago
-
Vlada TK: Prihvaćeni izvještaji o provedenim maturskim ispitima - 18 hours ago
-
Umjesto 14 učenici u TK će na eksternoj maturi polagati 3 predmeta - 18 hours ago
Voće i povrće za duži život
asigurno su najbolja hrana za čovjeka – voće i povrće, što znači zdraviji i vitalniji organizam te smanjenje rizika od nastanka raznih bolesti.
Brojni naučnici iz WHO-a, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Kine zanimali su precizniji podaci koliko unos voća i povrća utječe na smrtnost i razvoj raznih bolesti.
Pregledali su podatke iz 16 različitih studija koje uključuju preko 800 000 ljudi u dobi između 4 i 26 godina i njihova saznanja zaista su zapanjujuća.
Svaki obrok koji obiluje voćem ili povrćem smanjuje rizik smrtnostiod kardiovaskularnih bolesti za pet posto, što znači da dodatna četiri obroka voća ili povrća dnevno smanjuju stopu smrtnosti za čak 20 posto kod osoba iste starosne skupine koje pojedu jednu voćku dnevno.
Bitno je samo unijeti određenu količinu vitamina i minerala potrebnih za rad organizma i naš imunološki sustav i to se vrlo lako može učiniti hranom, umjesto multivitamina i minerala u raznim oblicima.
Istraživanje iz Londona pokazuje kako konzervirano voće i povrće ne sadrži nikakve zdravstvene koristi, već i povećava smtrnost za 17 posto.
Studija je pokazala i da je povrće mnogo zdravije od voća, te da svaka porcija povrća smanjuje rizik od smrti za 16 posto. A porcija voća ga smanjuje za četiri posto, piše SMH.
aktuelno.ba