-
Gradonačelnik Lugavić potpisao 22 ugovora o dodjeli subvencije upraviteljima zgrada, ukupne vrijednosti 162.352,91 KM - 3 hours ago
-
Obavještenje o početku izvođenja radova na sanaciji kolovoza u ulici Đure Đakovića u MZ Ši Selo - 9 hours ago
-
Vjetrenica na UNESCO-vom popisu svjetske baštine - 9 hours ago
-
Kantonalno tužilaštva TK: Općinski sud Gračanica je objavio prvostepenu, a ne pravosnažnu presudu u predmetu „Rudnik soli“ Tuzla - 9 hours ago
-
Hronika 14. Kaleidoskopa: Počeo muzički dio programa festivala - 9 hours ago
-
Konkursi/oglas za prijem zaposlenika u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona - 10 hours ago
-
Prezentovane poslovne ideje mladih iz Tuzle - 10 hours ago
-
Čestitka gradonačelnika i predsjedavajuće Gradskog vijeća Tuzle u povodu obilježavanja 27. jula – Dana ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine - 10 hours ago
-
Udruženje traheotomiranih osoba Tuzla: Kontinuirana podrška onkološkim pacijentima - 1 day ago
-
Započela je realizacija projekta „Sport Facilities Green Energy“ – SINERGY u Tuzli - 1 day ago
Voće i povrće za duži život
asigurno su najbolja hrana za čovjeka – voće i povrće, što znači zdraviji i vitalniji organizam te smanjenje rizika od nastanka raznih bolesti.
Brojni naučnici iz WHO-a, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Kine zanimali su precizniji podaci koliko unos voća i povrća utječe na smrtnost i razvoj raznih bolesti.
Pregledali su podatke iz 16 različitih studija koje uključuju preko 800 000 ljudi u dobi između 4 i 26 godina i njihova saznanja zaista su zapanjujuća.
Svaki obrok koji obiluje voćem ili povrćem smanjuje rizik smrtnostiod kardiovaskularnih bolesti za pet posto, što znači da dodatna četiri obroka voća ili povrća dnevno smanjuju stopu smrtnosti za čak 20 posto kod osoba iste starosne skupine koje pojedu jednu voćku dnevno.
Bitno je samo unijeti određenu količinu vitamina i minerala potrebnih za rad organizma i naš imunološki sustav i to se vrlo lako može učiniti hranom, umjesto multivitamina i minerala u raznim oblicima.
Istraživanje iz Londona pokazuje kako konzervirano voće i povrće ne sadrži nikakve zdravstvene koristi, već i povećava smtrnost za 17 posto.
Studija je pokazala i da je povrće mnogo zdravije od voća, te da svaka porcija povrća smanjuje rizik od smrti za 16 posto. A porcija voća ga smanjuje za četiri posto, piše SMH.
aktuelno.ba