Vlast uz poštivanje programskih ciljeva koje je Domovina prethodno jasno definisala

Menprom

Predstavnici koalicije Domovina nakon današnjeg sastanka u Sarajevu, poručili su da su otvoreni za razgovore sa političkim subjektima iz Republike Srpske o ulasku u vlast uz poštivanje programskih ciljeva koje je Domovina prethodno jasno definisala, javlja Anadolu Agency.

Reha Centar

Ispunjavanje uvjeta iz programa koalicije Domovina, koji se prije svega odnose na prava povratnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Republici Srpskoj, preduvjet je za razgovore sa bilo kojim političkim subjektom iz tog bosanskohercegovačkog entiteta u vezi sa ulaskom u vlast.

Prema riječima potpredsjednika Stranke za BiH Dževada Osmančevića, “koalicija je spremna dati pet ministara za Vladu RS-a, ali to ne znači da će oni samo dizati ruke”.

“Logično je da želimo biti u vlasti, jer to Ustav Republike Srpske kaže: pet Bošnjaka i tri predstavnika Hrvata su dio Vlade Republike Srpske. Logično da smo mi dio toga, ali to ne znači i dio ruku za glasove u Narodnoj skupštini. Ono što treba da bude težnja građana i bošnjačke i hrvatske narodnosti jeste da imaju svoje izvorne predstavnike u ministarstvima u toj vladi. To je cilj koji je sasvim normalan i politički opravdan”, kazao je Osmančević.

Na današnjem sastanku koalicije Domovina u Sarajevu nisu bili prisutni predstavnici svih političkih subjekata koji čine koaliciju, već predstavnici Stranke za BiH, SBB-a i HSP-a. Predstavnici SDA, kako je rečeno, nisu prisustvovali zbog opravdanih razloga te su zaključci usaglašeni telefonskim putem. Saglasnot na zaključke dao je DF, rečeno je.

“Stav DF-a je, kako smo informisani, da se moraju ispuniti programski ciljevi koalicije Domovina i da je to preuvjet za ostvarivanje razgovora sa političkim subjektima Republike Srpske”, kazao je zastupnik koalicijeVinko Jakić.

Osmančević je kazao kako današnje imenovanje Željke Cvijanović za mandatara za sastav Vlade Republike Srpske nije bila tema sastanka.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: