Vlada Tuzlanskog kantona nastavlja programe podrške mladim poduzetnicima

Spread the love
Menprom

Tuzlanski kanton i fondacija Impakt će i ove godine nastaviti saradnju na planu podrške i promocije poduzetništva mladih osoba. Naime, U okviru projekta „Pokreni nešto dobro u Tuzlanskom kantonu“ danas je najavljeno potpisivanje novog Ugovora o partnerstvu i pružanju podrške poduzetništvu mladih kroz IMPAKT Inkubator poslovnih ideja na području Tuzlanskog kantona. Radi se o konkretnoj podršci postojećim poduzetnicima, ali i podršci samozapošljavanju nezaposlenih mladih osoba odnosno osnivanju i radu novih poslovnih subjekata. Za ovu namjenu Vlada će, kao i prethodnih godina osigurati oko 200.000 KM.

Reha Centar

U svom obraćanju prisutnima ministrica kulture, sporta i mladih Ivana Mijatović se zahvalila svim partnerima ovog projekta, fondaciji Impakt, Ambasadi Švicarske u BiH, Službi za zapošljavanje TK, te gradovima i općinama koje učestvuju u njegovoj realizaciji, a zahvaljujući kojem je „zaista pokrenuto mnogo toga dobrog u Tuzlanskom kantonu“.

„Projekti zapošljavanja i samozapošljavanja mladih, posebno u sredinama koje nisu dovoljno razvijene, uvijek predstavljaju veliki izazov. Ali svi mi koji imamo odgovornost da poboljšamo status mladih imamo i obavezu da provodimo programe koji će poboljšati uslove života mladih s posebnim akcentom na život mladih u takvim sredinama. Svjesni smo i činjenice da nažalost društvo u kojem živimo i radimo nije previše naklonjeno mladim ljudima i takav odnos želimo mijenjati. Istovremeno smo svjesni da su mlade osobe željne dokazivanja, rada, ostvarivanja rezultata u raznim poljima djelovanja, da imaju mnogo informacija i da im je puno toga dostupno, posebno prilike koje se nude izvan granica Bosne i Hercegovine. Želeći mlade ljude zadržati ovdje, u Bosni i Hercegovini im ponuditi perspektivu, Ministarstvo za kulturu, sport i mlade zajedno sa cjelokupnom Vladom Tuzlanskog kantona, intenzivno radimo na jačanju podrške prema mladima sa područja našeg kantona. Jedan od takvih projekata, koji je u proteklom periodu polučio izvanredne rezultate, je inkubator poslovnih ideja, i zato je logičan slijed da taj projekat nastavimo i u narednom periodu. Ovo je podrška usmjerena ka izgradnji kapaciteta koji će brzo ali dugoročno donijeti rezultate, koji će poboljšati status mladih“, kazala je danas ministrica Mijatović.

U protekle 2 godine je kroz ovaj program podršku je primilo oko 50 mladih poduzetnika koji su i prezentirani u sajamskom dijelu današnjeg događaja. Također, danas su promovisani i mladi poduzetnici u okviru IMPAKT inkubatora poslovnih ideja Tuzlanskog kantona, te je upriličen panel na temu „Stanje i perspektive razvoja omladinskog poduzetništva na području Tuzlanskog kantona – Šta mladi poduzetnici na području TK trebaju za bolje poslovno okruženje”.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara