Vlada traži najbolje rješenje za GIKIL

Spread the love
Rental Travel

Pitanja zaštite okoliša i budućeg postupanja kantonalnih i federalnih institucija, a povodom posljednjih događaja u i oko Global Ispat Koksne Industrije (GKIL) Lukavac, bila su tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Jakuba Sluljkanovića sa federalnom ministricom okoliša i turizma Editom Đapo.

Reha Centar

Ministrica Đapo je podcrtala da je GIKIL-u još u januaru 2017. Godine istekla okolinska dozvola, te da se GIKIL cijelo vrijeme u pogledu pitanja i postupaka zaštite okolice ponašao krajnje bahato i nedisciplinovano.

„GIKIL ne zadovoljava ni minimum minimuma za izdavanje nove okolinske dozvole“ rekla je ministrica Đapo.

Iako nema direktne vlasničke ingerencije, Vlada Tuzlanskog kantona, svjesna kompleksnosti situacije nastoji iznaći najbolja rješenje.

„Glavni razlog za ovu situaciju je trenutna Uprava u GIKIL-u koja sprječava Vladu Tuzlanskog kantona, da putem svoje kompanije KHK Lukavac preuzme upravljačke strukture u GIKIL-u“ rekao je premijer Suljkanović, ističući da se određeni koraci provode i na ovom planu.

„Odustajanjem GSHL-a (KHK i GSHL su osnivači GIKIL-a) od pokrenutog arbitražnog postupka, stvoreni su preduslovi da naše pravosudne institucije okončaju rješavanje po pokrenutom sporu za rješavanje vlasničke strukture u GIKIL-u, a što je bilo zakočeno prethodno pokrenutim postupkom arbitraže. Eventualnim preuzimanjem upravljačkih struktura u GIKIL-u, omogućilo bi i poduzimanje konkretnih koraka ka stabilizaciji stanja u ovom privrednom subjektu“ zaključio je premijer Suljkanović.

Premijer je dodao da Vladi nije u cilju zatvaranje ovog privrednog subjekta, ali njegovo poslovanje i društvena odgovornost moraju biti dovedeni u red.

Problem GIKIL-a nije samo zaštita okoliša. GIKIL je kompleksan slučaj, posebno ako imamo u vidu da osim 1000 radnika koliko radi u ovom privrednom subjektu, njegovo poslovanje obezbjeđuje oko 30% željezničkog saobraćaja za Željeznice Federacije BiH, čini 3% BDP-a Bosne i Hercegovine, te da bi zatvaranje GIKIL-a imalo nesagledive posljedice s aspekta gubitka ugovora sa dobavljačima i kupcima, kao i nemogućnost kasnijeg ponovnog povratka na tržište, rečeno je na današnjem sastanku.

Na kraju sastanka, kojem su osim ministrice Đapo prisustvovale, federalna inspektorica za zaštitu okoliša Maida Bešlagić i stručna savjetnica u Federalnom ministarstvu Suada Numić, dogovoreno je da se u što skorije vrijeme upriliči sastanak sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem, kako bi se sagledale mogućnosti i pravci budućeg djelovanja.

Osim premijera Suljkanovića današnjem sastanku su prisustvovali ministar privrede Osman Puškar, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Admir Huskanović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mufid Klinčević.

aktuelno.ba / Odjeljenje za informisanje Vlade TK

Komentari

Komentara