Vlada TK: Više od pola miliona KM za ekološke projekte javnih preduzeća

Spread the love
Menprom

Ugovore o dodjeli sredstava za realizaciju projekata iz oblasti zaštite okolice, u ukupnoj vrijednosti 577.690,23 KM, danas su sa ministricom prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Anelom Ajšić potpisali predstavnici 13 javnih preduzeća čiji su projekti odobreni na osnovu ranije raspisanog javnog poziva.

Reha Centar

Pomenuta sredstva dobila su privredna društva, koja imaju sjedište, obavljaju djelatnost i realiziraju projekte na području Tuzlanskog kantona, a sredstva su odobrena na osnovu Odluke kojom je definisana dokumentacija koju podnosioci prijave trebaju dostaviti, sadržaj projekata kao i mjerljivi kriteriji za raspodjelu sredstava.

Ministrica Ajšić je izrazila zadovoljstvo cjelokupnim radom, angažmanom i kreativnošću ovih javnih preduzeća, kao i rezultatima koje postižu, te angažmanom  zaposlenih u stvaranju ljepšeg ambijenta u našem kantonu. „Ministarstvo i Vlada Tuzlanskog kantona u cjelini podržavaju aktivnosti i progresivne ideje iz oblasti prostornog uređenja, zaštite okolice i energijske efikasnosti. Očekujemo da projekti koje danas sufinansiramo sa nešto više od pola miliona KM rezultiraju podizanjem kvalitete usluga koju ova javna preduzeća pružaju građanima“ istakla je ministrica Ajšić, te izrazila zadovoljstvo što je Ministarstvo ove godine, zahvaljujući znatnom povećanju sredstava za ove namjene uspjelo u potpunosti odgovoriti na zahtjeve javnih preduzeća, te onim preduzećima koja su ispunjavala uslove javnog poziva, u cjelosti odobriti traženi iznos sredstava.

Ministrica je također obećala obećala podršku Ministarstva i Kantonalne vlade u realizaciji i budućih aktivnosti, te pozvala direktore javnih preduzeća da se sa idejama, sugestijama i prijedlozima slobodno obrate Ministarstvu kako bi se jačala postojeća saradnja.

„Pozdravljamo ovaj projekat i izuzetno smo zahvalni što je i naš projekat prepoznat, te se stoga zahvaljujem i ministrici Ajšić i Vladi Tuzlanskog kantona. Ukupna vrijednost našeg projekta izvođenja mjera energijske efikasnosti na našem administrativnom objektu je 56.000 KM, od čega pola iznosa finansiramo mi, a polovicu nam sufinansira Ministarstvo“, kazao je danas v.d. direktora JP Šume TK Almir Huskić.

Riječi zahvale izrazio je i direktor JP SKPC Mejdan Edin Buševac.

 „Ova sredstva mnogo će nam pomoći u realizaciji naših planova u Mejdanu, gdje želimo da u nekom narednom periodu u cjelosti postojeća rasvjetna tijela zamijenimo energijski učinkovitim. Time ćemo reducirati i potrošnju električne energije, a što u konačnici rezultira uštedama koje ćemo preusmjeriti za neke druge potrebe. Također, zamjena rasvjetnih tijela omogućit će nam da možemo aplicirati za domaćinstvo nekim međunarodnim utakmicama koje će se igrati pod LED rasvjetom“, kazao je direktor Buševac.

Danas su ugovore za realizaciju svojih projekata potpisali predstavnici JP Komunalno d.o.o. Banovići, JKP Teočak d.o.o. Teočak, JP Rad d.o.o. Lukavac, JP Parkinzi d.o.o. Gradačac, JKP Čistoća d.o.o. Čelić, JP “9. Septembar” d.d. Srebrenik, JP Vodovod i kanalizacija Kalesija d.o.o. Kalesija, JP Šume TK d.d. Kladanj, JP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Živinice, JKP Čisto d.o.o. Doboj Istok, JP SKPC Mejdan d.o.o. Tuzla, JP Vodovod i kanalizacija d.d. Srebrenik, JP Toplane d.o.o. Banovići. Nažalost 5 javnih preduzeća prilikom aplikacije na ovaj javni poziv nisu ispunjavali uslove javnog poziva.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara