Vlada TK prihvatila Listu prioriteta deminiranja za 2015. godinu

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Informaciju o ostvarenim rezultatima deminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava na području Tuzlanskog kantona u 2014. godini. U 2014. deminirana je površina od 1.566.482 m2. U prošloj godini okončana su 24 projekta, a 2 su prekinuta i biće nastavljena početkom naredne deminerske sezone.

Tokom deminerske sezone kao pilot projekt uvedena je nova metoda deminiranja tzv. „ciljano tehničko izviđanje”. Primjenom ove metode tretirana su dva projekta u općinama Gradačac i Teočak. Radi se o površini od oko 2,5 miliona kvadratnih metara za koje još nisu izdati certifikati odnosno uvjerenja. Računajući ostvarene rezultate deminiranja uz primjeni sve tri metode (čišćenje, tehničko izviđanje i ciljano tehničko izviđanje) ukupno je deminirana površina od oko 4 miliona m2. Kada su u pitanju ostvareni rezultat deminiranja po općinama, kao i prošlih nekoliko godina, najintenzivniji radovi bili su na području općina Kalesija i Gradačac.

Usljed prirodne nesreće, a kao posljedica djelovanja nabujalih rijeka i aktiviranja velikog broja klizišta na području Tuzlanskog kantona konstantno je bila prisutna opasnost od pomjeranja minskih polja, donošenja i izbacivanja na površinu zaostalih neeksplodiranih ubojitih sredstava kao i pomjeranja i uništavanja minskih oznaka kao jedinog upozorenja na zaostale mine.

Kao rezultat potrebe hitnog deminiranja rizičnih zona uz putne komunikacije i druge vitalne objekte na području TK u vremenu od nastanka prirodne nesreće obavljeni su deminerski radovi na putnoj komunikaciji Tuzla – Ban Brdo – Bijeljina u mjestu Seljublje u izvedbi deminerske kompanije “Stop mines”, na putu u Seljublju u izvedbi deminerske kompanije “Stop mines”, izvorištu vode Rožajska Rijeka – vodovod u Sapni u izvedbi deminerske kompanije “Pazi mine” i Hanđelićima – klizište u Sapni u izvedbi deminerske kompanije “Pazi mine”.

Tokom 2014. godine pripadnici „A” tima civilne zaštite izvršili su 344 zadatka iskopavanja, preuzimanja, prevoženja, privremenog skladištenja i oko 150 zadataka uništavanja NUS-a.  Tokom prošle godine, i pored svih preduzetih mjera upozoravanja na minsku opasnost na području TK se dogodila jedna minska nesreća (Kalesija) u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, a jedna teško ranjena i jedan minoincident (Tuzla) u kojem je stradalo nekoliko ovaca.

Vlada TK prihvatila je Listu prioriteta deminiranja na području Tuzlanskog kantona za 2015. godinu. Za deminiranje metodom „čišćenja“ planirano 452.078,02 m2 i metodom „tehničkog izviđanja“ 3.839.676,50 m2 ili ukupno 4.291.694,52 m2.

Zbog navedenih veličina nije riječ o planu deminiranja nego Listi prioriteta za deminiranje. Dokument je okvirni plan u kojem su u potpunosti ispoštovani općinski planovi i prioriteti deminiranja i koji omogućava da Oružane snage BiH i Federalna uprava civilne zaštite izvrše odabir projekata koje će raditi njihovi deminerski timovi.

Preostali dio projekata putem BH MAC-a i Komisije za deminiranje BiH bit će stavljen na uvid međunarodnim donatorima koji će pokušati osigurati potrebna finansijska sredstva za te projekata koje će raditi profesionalne agencije za deminiranje.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara