Vlada TK: Općinski sud u Tuzli dobio idealne uslove za rad

 

Svečanošću i otkrivanjem ploče, zvanično je otvoren novi objekat Općinskog suda u Tuzli. Imajući u vidu namjensku izgradnju objekta po svim europskim standardima, može se reći da je Općinski sud u Tuzli dobio optimalne uslove za svoj rad. Uz izgradnju novog objekta Općinskog suda Europska unija je, u okviru istog projekta obnovila objekte Kantonalnog suda i Kantonalnog Tužilaštva u Tuzli, a ukupna vrijednost ovog projekta je 4,5 miliona Eura.

Svečanosti, uz predstavnike Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona i Grada Tuzle, te predstavnike domaćih pravosudnih institucija, prisustvovao je i šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler. Ambasador Sattler je u društvu predsjednika Suda Muhameda Tulumovića otkrio ploču i svečano otvorio novi objekat.

U svom obraćanju premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović se zahvalio Evropskoj uniji koja je bila glavni finansijer i Vladi Kraljevine Norveške koja je pomogla uklanjanje starog objekta, te izrazio zadovoljstvo što je ovim činom Tuzla dobila reprezentativan objekat i ujedno najljepšu zgradu jedne pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini.

„Imajući u vidu uslove za rad koji su ovim objektima osigurani pravosudnim institucijama, ne želeći utjecati na njihov rad, danas u ime Vlade Tuzlanskog kantona ipak pred ove pravosudne institucije stavljamo četiri zahtjeva: nezavisnost, objektivnost, transparentnost i ažurnost. Očekujemo da će se povećanje kvaliteta uslova u kojima rade, nesumnjivo odraziti i na efikasnost ovih pravosudnih institucija, a tu na prvom mjestu mislim na brzinu rješavanja predmeta. Vlada Tuzlanskog kantona svjesna je uslova u kojima rade sve pravosudne institucije u našem kantonu, ali i njihovih stvarnih potreba. Kao Vlada smo, za stvaranje preduslova za rušenje, pa evo i izgradnju objekta, administrativne i druge takse, u proteklom periodu izdvojili oko 270.000 KM, a tu su i brojne druge investicije koje smo realizirali u ovim, ali i drugim pravosudnim institucijama u Kantonu“, rekao je premijer Tulumović.

Ambasador Sattler je izrazio očekivanje značajnog napretka i iskorak od pravosudnih institucija u BiH u smislu vladavine prava.

„Građani ove zemlje imaju pravo da uživaju adekvatne usluge pravosuđa u ovoj zemlji. Građani žele da vide, prije svega, pravična suđenja koja se završavaju u nekom razumnom roku, a ono što je možda i najvažnije da vide da nije niko iznad zakona”, kazao je, i naglasio da pravosudne institucije ne smiju biti pod utjecajem ili pritiskom politike.

„U odnosu na prethodni period, Općinski sud u Tuzli sada ima daleko bolje uslove za rad, a raspolaže sa 5.500 metara kvadratnih funkcionalnog prostora koji je izrađen u skladu sa najboljim evropskim standardima u oblasti pravosuđa. Za razliku od prethodnog perioda kada smo imali samo jednu sudnicu, sada imamo na raspolaganju četiri velike i dvije male sudnice“, kazao je predsjednik Općinskog suda u Tuzli Muhamed Tulumović.

Ovim povodom, prije samog čina otvorenja zgrade Općinskog suda u Tuzli i obilaska objekata Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva, gospodin Sattler je sa saradnicima posjetio premijera Tuzlanskog kantona kojom prilikom je primarno razgovarano o stanju u oblasti pravosuđa i podršci koju Vlada pruža ovim institucijama.

Premijer Tulumović je ovom prilikom izrazio zahvalnost Europskoj uniji za posvećenost napretku Bosne i Hercegovine, te za sredstva koja ulažu u stvaranje boljih uslova za rad i djelovanje svih, a u ovom slučaju pravosudnih institucija. Također, premijer Tulumović je akcentirao da je Vlada, samo u prethodnoj godini, kada su u pitanju Općinski i Kantonalni sud, te Kantonalno tužilaštvo, odobrila realizaciji kapitalnih investicija u vrijednosti oko 230.000 KM, te posebnu pažnju posvećuje kadrovskoj popunjenosti pravosudnih institucija.

Današnjoj svečanosti uz premijera Tulumovića, prisustvovao je i ministar pravosuđa i uprave TK Elvir Herčinović.

Komentari

Komentara