Vlada TK: Novi Zakon o inspekcijama

Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila nacrt Zakona o inspekcijama Tuzlanskog kantona. Zakon o inspekcijama Tuzlanskog kantona u primjeni ve─ç du┼że vrijeme, a u me─Ĺuvremenu je stupio na snagu i Zakon o dr┼żavnoj slu┼żbi u Tuzlanskom kantonu, koji unosi odre─Ĺene novine koje se odnose i na rad Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Naime, Zakon o dr┼żavnoj slu┼żbi TK na poseban na─Źin reguli┼íe status dr┼żavnih slu┼żbenika i namje┼ítenika u Tuzlanskom kantonu, pa tako i status rukovodioca Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, glavnih kantonalnih inspektora i kantonalnih inspektora, koji se ti─Źe regulisanja njihovog radno-pravnog statusa i disciplinske odgovornosti, kao i drugih prava i obaveza iz radnog odnosa, te je bilo neophodno, u tom pogledu, sa ovim zakonom uskladiti i Zakon o inspekcijama Tuzlanskog kantona.

Osim toga, u navedenom periodu ukazala se potreba za izmjenama Zakona o inspekcijama Tuzlanskog kantona kako bi se olak┼íao rad kantonalnih inspektora na terenu. U tom smislu nacrtom zakona se preciziraju pojedine odredbe, ┼íto doprinosi┬á popunjavanju pravnih praznina koje u uo─Źene tokom primjene trenutno va┼że─çeg zakona.

aktuelno.ba / Vlada TK

Komentari

Komentara