Vlada i sindikati obrazovanja u socijalnom dijalogu

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona danas je nastavila socijalni dijalog sa predstavnicima sindikata osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja i odgoja, nauke i kulture. Premijer Suljkanović je istaknuo da je ovogodišnji budžet Tuzlanskog kantona već usvojen, te da se bez rebalansa budžeta ne može razmatrati povećanje primanja u oblasti obrazovanja.

„Po formiranju novog saziva Kantonalne skupštine pristupit će se izradi Budžeta TK za 2019. godinu, a to je prilika da se, kroz dijalog sa sindikatima sagledaju mogućnosti povećanja materijalnih prava uposlenika u obrazovanju. Prije toga sagledat ćemo stanje prihoda, finansijska kretanja do kraja ove godine i projekcije prihoda za narednu godinu, te u skladu s tim možemo razmotriti mogućnosti za povećanje plaća“, rekao je premijer Suljkanović, akcentirajući dobru volju i želju Vlade Tuzlanskog kantona da poboljša status i standard uposlenika u obrazovanju.

Na kraju sastanka izraženo je zadovoljstvo otvaranjem razgovora i pokazanim razumijevanjem, te je dogovoreno da se, nakon sezone godišnjih odmora, krajem mjeseca augusta, organizira novi sastanak kako bi se razgovaralo na ovu temu.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja Tuzlanskog kantona Sumedin Kulović i predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Admir Terzić, dok su uz premijera Suljkanovića sastanku prisustvovale ministrice rada, socijalne politike i povratka Sandra Memić i pravosuđa i uprave Ivana Kulić, te ministri finansija Miralem Nuhanović, unutrašnjih poslova Husein Topčagić i zdravstva Bahrudin Hadžiefendić.

aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara