Visoko sudsko i tužilačko vijeće na niskim granama

Rental Travel

Fondacija Istina Pravda Pomirenje pridružuje se svima koji su osudili neprimjereno reagovanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća na emisije Federalne televizije i ono se može tumačiti samo kao pritisak na medije i njihove uposlenike.

Reha Centar

Zabrinjavajuće je da institucija od koje se očekuje da štiti visoke pravne standarde i procedure, sebi uzima za pravo da svojim javnim reakcijama narušava temeljne principe na kojima počiva slobodno i profesionalno novinarstvo.

Zabrinjavajuće je što Visoko sudsko i tužilačko vijeće, mimo zakonom prozvane insitucije, kao što je Regulatorna agencija za komunikacije, sebi uzima za pravo da, bez obzira što su u svom sramotnom saopštenju sami priznali da nisu dovoljno duboko analizirali sporne priloge, ipak dijele lekcije novinarima. U svom besprizornom saopštenju VSTV ide toliko daleko da javno iznosi svoje primjedbe na izabranu muziku koja je pratila sporne priloge, što je klasičan primjer miješanja u uredničku politiku.

Zabrinjavajuće je što je svojim reagovanjem VSTV samo potvrdilo da je, uz ostale, i ono adresa koju javnost definiše kao mjesto odgovorno za lošu percepciju pravosudnih institucija države – odnosno urušavanje njihovog ugleda, a  ne mediji na čemu u svom saopštenju insistira VSTV. Gospodo iz VSTV-a, pa nije ogledalo krivo što je vaš lik u njemu ružan. I vi biste ga sad razbili!

Najkraće rečeno, svojim saopštenjem, kojim su se obrušili na novinare i urednike Federalne televizije, Visoko sudsko i tužilačko vijeće palo je na – niske grane.

Sinan Alić, predsjednik

Fondacije Istna Pravda Pomirenje

Tuzla, 24.12.2015.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: