Visok nivo tolerancije i razumijevanja premijera Bege Gutića za političke neistomišljenike

Spread the love
Menprom

Danas, kada tražite svoja prava, podršku za neke projekte ili zastupate neku ustanovu, instituciju i sl., i da bi sve svoje zacrtane ciljeve ostvarili, logično je da se oslanjate i očekujete podršku vlasti, kako lokalne tako i kantonalne.

Reha Centar

Možete predati sve moguće dokumente tražene konkursom, ali onaj ključni koji niti morate niti imate obavezu predati, niti vam to piše je stranačka pripadnost.

Ovaj problem je posebno izražen u lokalnim zajednicama, općinama i gradovima u kojima je SDP na vlasti tako da se ne morate ni truditi puno, jer će vas oni kojima to predajete detaljno istražiti, po principu čiji si, za koga navijaš kojoj stranci pripadaš, pa tako možeš imati najbolji projekat, najbolju ideju i viziju, ali ako nisi deklarisan stranački lik domaćina sve ti pada u vodu.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, za razliku od mnogih nazovi “moćnika” iz nekih općina i gradova Tuzlanskog kantona koji rade po gore opisanom principu svojim postupcima pokazuje i dokazuje da mu je opći interes institucije koja traži pomoć, važniji od njenih predstavnika, zastupnika, lidera, stranaka.

Prije nego Vam predstavimo u cjelosti tekst koji smo dobili iz ureda za informisanje Vlade TK napominjemo da su neki od gostiju  premijera u ovom slučaju predstavnici “Preporoda”, visoko pozicionirani kadrovi tuzlanskog SDP-a. Na tu činjenicu premijer Gutić se nije osvrnuo već naprotiv naglasio:

„Preporod je zajednička kulturna poveznica svih Bošnjaka i u toj zajednici nema mjesta političkom djelovanju“, rekao je premijer Gutić i pozvao članove Preporoda da u narednom periodu više pažnje posvete izgradnji snažnijeg imidža ove kulturne zajednice.

Treba svakako napomenuti da je nedavno produženje mandata Nešadu Hotiću, direktoru UKC-a Tuzla, inače kadru SDP-a od strane Vlade premijera Gutića, još jedan od pokazatelja premijerove tolerancije prema stranačkim neistomišljenicima, i priznanje da uspješni kadrovi, bez obzira na stranačku pripadnost imaju podršku.

Isti slučaj je i sa Zavodom za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona u kojem podršku premijera Gutića i dalje uživa SDP-ov kadar Maida Mulić.

Postoji još nekoliko institucija, konkretno u Tuzli, gdje je Vlada premijera Gutića mogla mijenjati direktore po stranačkoj liniji ali nije.

M.T.

U nastavku pogledajte cijeli tekst informacije:

Podrška Vlade Bošnjačkoj zajednici kulture „Preporod“

Rad i djelovanje Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ na području Tuzlanskog kantona, kao i poteškoće s kojima se susreću bile su teme današnjeg razgovora premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa novoizabranom predsjednicom kantonalne organizacije BZK „Preporod“ Asjom Redžić i saradnicima.

Ovom prilikom predstavnici jedine nacionalne bošnjačke kulturne zajednice su se premijeru Gutiću i Vladi Kantona zahvalili na nesebičnoj podršci u dosadašnjem djelovanju bez koje bi, prema riječima predsjednice Redžić „rad Zajednice i njeno djelovanje bili nemogući“. Također predstavnici Preporoda su prezentirali dio dosadašnjih aktivnosti i mogućnosti budućeg djelovanja Preporoda, te istaknuli njegovu ulogu i mjesto na polju afirmiranja nacionalnih vrijednosti Bošnjaka, ali i Bosne i Hercegovine kao države.

Ovom prilikom bilo je govora i o neophodnosti osiguranja adekvatnih prostorija za rad Preporoda u Tuzli, kao jednog od preduslova za kvalitetniju provedbu kulturnih projekata.

Premijer Gutić je istakao da je vitalni interes bošnjačkog naroda opstanak i dalji rad i djelovanje Bošnjačke zajednice kulture, te da kao takvoj, podrška Vlade Tuzlanskog kantona radu Preporoda nikad nije bila upitna.

„Preporod je zajednička kulturna poveznica svih Bošnjaka i u toj zajednici nema mjesta političkom djelovanju“, rekao je premijer Gutić i pozvao članove Preporoda da u narednom periodu više pažnje posvete izgradnji snažnijeg imidža ove kulturne zajednice.

„Vlada je u dosadašnjem periodu izdvajala oko 20.000 KM godišnje za rad ove kulturne zajednice i očekujem da će naša podrška i u narednom periodu biti zadržana na istom nivou. Ipak mnogo više pažnje Preporod i uopšte kultura i institucije kulture će dobiti osnivanjem Ministarstva za kulturu, sport i mlade, a što će se desiti početkom 2018. godine, a što će biti svojevrstan impuls za njihov snažniji angažman“, zaključio je premijer Gutić.

Osim premijera Gutića, današnjem sastanku su u ime Vlade prisustvovali ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatan Muratović i ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić, dok su preporod osim predsjednice Redžić, predstavljali potpredsjednica Azra Gazibegović i predsjednik Skupštine Zajednice Edin Jahić.

Odjeljenje za informisanje Vlade TK

 

 

Komentari

Komentara