Vijeće muftija Islamske zajednice usvojilo Izjavu o Srebrenici

Spread the love
Rental Travel

Vijeće muftija u ovim odabranim danima ramazana podsjeća muslimane na Fetvu o Srebrenici, koju je donijelo prije godinu dana i kojom su proglašeni Šehitluci Genocida nad muslimanima Bošnjacima u Srebrenici i Žepi, kao i na Deklaraciju o Genocidu u Srebrenici Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. U oba ova dokumenta, upućen je jedinstven poziv muslimanima i muslimankama da poštuju Šehitluke i da vode brigu o njima. U Fetvi je određeno da Šehitluci trajno imaju svoj hurmet, s posebnim normama ponašanja za muslimane i muslimanke. Vijeće muftija je na današnjoj sjednici usvojilo Program vjerskog obilježavanja godišnjice Genocida nad muslimanima Bošnjacima i njime definiralo sadržaje toga obilježavanja.

Reha Centar

Sagledavajući položaj muslimana u Srebrenici, ukupne okolnosti njihova življenja na ovom području i odnos koji prema njima ispoljava vlast dijela Bosne i Hercegovine čije je sjedište u Banjoj Luci, Vijeće muftija izražava svoju zabrinutost za položaj muslimana, posebno uzimajući u obzir otvoreno negiranje Genocida i sistematsko otežavanje njihovog svakodnevog života. Pored najveće odgovornosti koju imaju vlasti iz Banje Luke, Vijeće smatra da državne institucije i međunarodna zajednica moraju pokazati daleko veću i djelotvorniju brigu prema Srebrenici.

S tim u vezi, Vijeće muftija najoštrije osuđuje diskriminaciju koju provode vlasti u bh. entitu RS prema Bošnjacima u pitanjima imenovanja i izučavanja bosanskog jezika u školama. Neodrživo je stanje u kojem se najbrojnijem narodu u ovoj zemlji negira temeljno civilizacijsko pravo na vlastiti jezik i njegovo autentično ime. Zahtijevamo da se odmah prestane s tom praksom i da se poštuju sva prava Bošnjaka koja im pripadaju.

Ovom prilikom, Vijeće muftija još jednom potvrđuje trajnu opredijeljenost Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini da bdije nad mjestima u kojima su smješteni Šehitluci Genocida nad muslimanima Bošnjacima i nad pravima muslimana koji u njima žive. Istovremeno, pozivamo sve Bošnjake u domovini i dijaspori, posebno one čiji su korijeni iz Srebrenice, da pokažu visoku svijest i razumijevanje za sadašnje prilike u Srebrenici i da ne dozvole da se skrnavi istina o Genocidu i sjećanje na sva stratišta. Također, pozivamo ih i na napor da se stalno popravlja ukupno stanje u tom dijelu naše domovine.

Muslimanima želimo da u ovom mjesecu posta i drugih ibadeta ojačaju svoju duhovnu snagu i odgovornost prema vrijednostima koje baštine.

Naša vjera od nas traži i da s drugima gradimo međusobno poštovanje, razumijevanje i dobre odnose.

Ramazan je odabrano vrijeme u kojem su velike naše nade u pomoć Allaha Uzvišenog.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: