„Vezeni most 2016“: Jasminki Petrović nagrada „Mali princ“

Menprom

Jasminka Petrović, književnica iz Srbije dobitnica je nagrade „Mali princ“ koju je dodijelilo Društvo prijatelja knjige „Mali princ“ na završnoj svečanosti u okviru 13. Međunarodnog dječijeg festivala „Vezeni most“ održanoj u Tuzli. Nagradu je dobila za najbolju knjigu za djecu objavljenu u 2015. godini, a po odluci žirija koji je tajnim glasanjem izabrao pobjedničko djelo od osam nominiranih knjiga iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Jasminka Petrović je nagradu osvojila svojom knjigom naslova „Leto kada sam naučila da letim“, a uručena joj je statua Malog princa i plaketa.

Menprom

leto-kad-sam-naucila-da-letim-jasminka-petrovic_430x600 zavrsni-dan-urucenje-nagrade-jasminki-petrovic_800x533

U okviru bogatog programa na finalnoj manifestaciji održanoj sinoć u hotelu Tuzla, uručeno je priznanje Zejćiru Hasiću za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u Bosni i Hercegovini – nagrada za životno djelo, te statua Malog princa Iliji Nikčeviću iz Crne Gore za nominirani prvijenac, njegovu knjigu „Krtica i sunce“ koja je uvrštena među osam najboljih.

zavrsni-dan-zejcir-hasic_400x600 zavrsni-dan-proglasenje-pobjednika_800x533 zavrsni-dan-jasminka-petrovic_800x533 zavrsni-dan-ilija-nikcevic-crna-gora_400x600

Danas su na prigodnoj svečanosti pred brojnom publikom dodijeljene i nagrade za najbolje literarne radove osnovaca koji su prispjeli na konkurs/natječaj. Ovogodišnji literarni konkurs/natječaj bio je posvećen je stogodišnjici objavljivanja kultne dječije knjige „Priče iz davnine“ Ivane Brlić – Mažuranić, i 60. godišnjice prvog objavljivanja knjige „Patuljak iz zaboravljene zemlje“, Ahmeta Hromadžića, čime se želi ukazati na nemjerljiv značaj ovih djela i njegovih autora za razvoj dječije književnosti i književnosti uopšte.

Nagrađeni su i učesnici manifestacije Tuzlanski karnevalčić, učenici osnovnih škola iz Tuzle koji su sudjelovali u šarenoj povorci maski i kostima likova iz dječije literature.

zavrsni-dan-tuzlanski-karnevalcic_533x600 zavrsni-dan-svecana-dodjela-nagrada-ucesnicima-natjecaja_800x533 zavrsni-dan-publika-u-kabareu_800x533 zavrsni-dan-dodijeljeni-bodovi_800x533 zavrsni-dan-hor-os-sjenjak_800x533

Ovim manifestacijama 13. međunarodni dječiji festival je ušao u svoju završnicu i još jednom opravdao svoje postojanje i trajanje, a posjeta na svim održanim programskim sadržajima širom Tuzlanskog kantona, u Brčko Distriktu BiH i Zeničko dobojskom kantonu, bila je rekordna.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: