Večeras počinje ljetno računanje vremena, ne zaboravite pomaknuti kazaljke

Rental Travel

Pomjeranjem kazaljki na satovima za jedan sat unaprijed, u nedjelju, 29. marta, u dva sata ujutro počinje ljetno računanje vremena.

Reha Centar

Ljetno računanje vremena u ovoj godini počinje posljednje nedjelje marta tako što se vrijeme u dva sata ujutro pomjera za jedan sat unaprijed i računa kao tri sata.

“U skladu sa Zakonom o računanju vremena, ljetno računanje vremena počinje u nedjelju, 29. marta 2015. godine. Tada će,pomjeranjem za 60 minuta unaprijed, vrijeme u 2 sata 00 minuta 00 sekundi biti računano kao 3 sata 00 minuta 00 sekundi”, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Cilj pomjeranja vremena uglavnom je ušteda električne energije

Pomjeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom 1970-ih godina, uz obrazloženje da se time “produžava” dan, omogućava ušteda u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Pomjeranje vremena se u većini slučajeva obavlja u noći između subote i nedjelje da ne bi izazvalo veće probleme za radno stanovništvo.

Prelazak na ljetno računanje vremena prvi put je zabilježen 1916. godine u zemljama na sjeveru Evrope, a do sada je uvedeno u oko 70 država, uglavnom na sjevernoj hemisferi.

Zemlje EU, kao i ostale države u Evropi, odredile su da početak ljetnog vremena bude posljednje nedjelje u martu, a završetak posljednje sedmice u oktobru.

U bivšoj Jugoslaviji, ljetno računanje vremena prvi put je uvedeno 27. marta 1983. godine.

Na južnoj hemisferi početak i kraj ljetnog vremena je obrnut u odnosu na sjevernu.

Ljetno računanje vremena (međunarodna engleska oznaka: DST = Daylight saving time) široko je rasprostranjeni službeni vremenski sistem u kojem se, tokom ljetnih mjeseci, kazaljke prebacuju obično za jedan sat unaprijed u odnosu na mjesno standardno vrijeme.

U Evropi se ovaj sistem često jednostavno naziva “ljetno vrijeme”(npr. EST = European Summer Time), što se vidi i u međunarodnim engleskim oznakama za pojedine vremenske zone, npr. za srednjoevropsku vremensku zonu (CET = Central European Time), koja u ljetnim mjesecima postaje srednjoevropska ljetna vremenska zona (CEST = Central European Summer Time).

aktuelno.ba

Komentari

Komentara