Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu, 8.juna

Spread the love
Rental Travel

Na Kosovu će se 8.juna/lipnja 2014.godine, po starom izbornom zakonu, održati drugi parlamentarni (vanredni) izbori poslije proglašenja nezavisnosti
17.februara/veljače 2008.godine. Na parlamentarnim izborima sudjelovat 1.235 kandidata iz 30 političkih subjekata, 18 partija, sedam inicijativa, četiri koalicije i jedan nezavisni kandidat. Od potvrđenih političkih subjekata, pet subjekata su
srpska, šest bošnjačka, po dva iz turske, romske i goranske zajednice.

Reha Centar

Skupština Kosova broji 120 zastupnika, od kojih su 20 mjesta zagarantirana za pripadnike manjinskih zajednica. Srpska zajednica ima 10 zastupničkih mandata, bošnjačka tri, turska dva, Romi (RAE zajednice) četiri i goranska jedno zastupničko
mjesto.

Ukoliko bi Srbi na izbore izašli sa jednom izbornom listom kao najbrojnija manjinska zajednica mogli bi osvojiti veći broj poslaničkih mandata. Svi oni koji su pobornici jedne srpske liste, imaju jedan snažan argument, a to je da bi se na taj način moglo osvojiti više poslaničkih mandata. Međutim, smisao demokracije je politički pluralizam odnosno mogućnost prezentiranja različitih političkih programa.

Poslije potpisivanja briselskog sporazuma između zvaničnog Beograda i Prištine aprila 2013.godine srpska zajednica pokušava nastupiti što jedinstvenije pod patronatom zvaničnog Beograda.

Pravo glasa na predstojećim izborima ima 1.782. 454 birača podijeljenih u 38 općina. U usporedbi sa parlamentarnim izborima 2010.godine, postoji čak 154.653 više registriranih glasača.

Kosovo je jedna od zemalja u regiji (zajedno sa Makedonijom), koja ima problema sa konačnim biračkim spiskom, koji je nepročišćen i nevjerodostojan, jer je nelogično da u državi sa oko dva miliona stanovnika ima skoro 1,8 miliona glasača.

Na ovim izborima broj glasača, koji žive izvan Kosova, a prijavili su se za glasanje je oko 27.000 od kojih 4.000 Albanaca, a ostali dio su prijavljeni glasači iz Srbije.
Ukupan broj Srba sa pravom glasa na biračkom spisku je oko 140.000.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara