Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH u utorak 7. aprila

Menprom

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine najavljena je za utorak, 7. april, s početkom u 12.00 sati, u Domu mladih Centra Skenderija u Sarajevu, potvrdio je Feni predsjedavajući tog doma Mirsad Zaimović.

Reha Centar

Sjednica neće biti otvorena za prisustvo medija, a jedina predviđena tačka dnevnog reda su izmjene Poslovnika kojima treba omogućiti da taj dom ubuduće zasjeda online u vrijeme epidemije koronavirusa. Prema planovima, dan kasnije iza Predstavničkog doma, trebalo bi da se sastane i Dom naroda sa sličnim dnevnim redom.

U međuvremenu su naredbom Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo od 3. aprila, sjednice entitetskog i državnog parlamenta  izuzete od zabrane okupljanja, s obrazloženjem da se to u trenutnim prilikama čini u cilju omogućavanja rada zakonodavnih tijela i donošenja odluka po kojima bi izvršna vlast mogla postupiti u interesu građana Bosne i Hercegovine te Federacije BiH.

Federalni i državni parlament su, međutim, obavezani da se prilikom održavanja sjednice pridržavaju socijalne distance, propisanih epidemiološko-zaštitnih mjera i preporuke Kriznog štaba Ministartva zdravstva Kantona Sarajevo.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, dajući mišljenje koje je tražio Zaimović, naveo je da se za utorak planirana sjednica Predstavničkog doma, uzimajući u obzir poduzete mjere zaštite i njen značaj, može održati, uz osiguranje sredstava za dezinfekciju ruku i zaštitnih maski za sve učesnike te uz obaveznu fizičku udaljenost između njih od najmanje metar i po, kao i uz adekvatnu ventilaciju u prostoriji. Preporučeno je izbjegavanje rukovanja.

Iz Zavoda je također navedeno da treba savjetovati izbjegavanje dolaska zastupnicima koji eventualno imaju simptome respiratorne bolesti ili se ne osjećaju dobro, što je Zaimović i učinio sazivajući sjednicu, uz napomenu da ostali članovi Doma planiraju dolazak u dogovoru s čelnicima njihovih zastupničkih klubova.

Predstavnički dom je tijelo dvodomnog Parlamenta Federacije BiH s ukupno 98 zastupnika.

aktuelno.a/FENA

Komentari

Komentara