Valika Britanija ima namjeru priznati Palestinu, odluka u ponedjeljak

Menprom

Velika Britanija će u ponedjeljak donijeti veliku odluku, kada bude glasano o historijskom prijedlogu da se simbolički prizna Palestina kao nezavisna država, dok Laburisti insistiraju od poslanika da glasaju potvrdno za neobavezujuću rezoluciju koja bi pojačala pritisak na premijera Davida Camerona.

Reha Centar

Predložena od predsjedavajućeg Laburističkih prijatelja Palestine, rezolucija također ima podršku poslanika Liberalnih demokrata. Brojni konzervativni poslanici izrazili su podršku prijedlogu, uprkos snažnom proizraelskom lobiju te stranke.

„Ovaj dom smatra da vlada treba priznati državu Palestinu koja egzistira pored države Izrael“, navodi se u prijedlogu, javlja Fena.

Glasanje će uslijediti nakon švedskog uspješnog glasanja o priznavanju palestinske države – kao prva država članica EU-a koja je to učinila uprkos protivljenju izraelske vlade.

Ipak, čak i u slučaju da se rezolucija usvoji, to ne bi obavezalo vladu da zvanično prizna Palestinu – što je protivno vladinoj politici.

„To nije vladina pozicija, ali nije ni napad na nju, mi samo smatramo da je sada vrijeme da se kaže glasno da se to treba učinit“, izjavio je laburistički poslanik Grahame Morris, koji sponzorira raspravu.

„Ne samo da je državnost neotuđivo pravo palestinskog naroda, nego će i priznanje palestinske države udahnuti novi život u mirovni proces koji je u zastoju“, kazao je on.

Britanija trenutno ne klasificira Palestinu kao državu, ali tvrdi da bi podrška takvoj mjeri uslijedila nakon potpisivanja mirovnog sporazuma između Izraelaca i Palestinaca.

Rasprava dolazi nakon izraelske krvave vojne kampanje Zaštitni rub u kojoj je ubijeno više od 2.000 Palestinaca i 50 Izraelaca, a još na hiljade je ranjeno.

„Mi i dalje vjerujemo da su pregovori po principu dvije države najbolji put ka ispunjavanju palestinskih aspiracija u realnosti i na terenu“, navodi u saopćenju portparol britanskog Foreign Officea.

Iako Palestina nije zvanično priznata kao država članica UN-a i drugih globalnih organizacija, ona je unaprijeđena u status “države posmatrača nečlanice” u 2012. godini, uprkos snažnom izraelskom, američkom i britanskom protivljenju.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara