Valentin Incko: Zaboravljanje žrtava značilo bi ubiti ih po drugi put

Menprom

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, poručio je u obraćanju hiljadama prisutnih na dženazi prijedorskim žrtvama u Kozarcu da bi zaboravljanje žrtava značilo ubiti ih po drugi put, javio je reporter Anadolu Agency (AA).

Reha Centar

“Svi smo danas braća, sestre i rođaci u tuzi i solidarnosti. Ubijeni se danas opraštaju po drugi put, a mi smo došli danas da ih ispratimo, da ih ne zaboravimo jer bi zaborav značio da smo ih ubili po drugi put“, rekao je Inzko.

Inzko je istakao kako strahotu zločina počinjenog na području Prijedora nije moguće pretočiti u riječi.

“Dužnost je živih da traže pravdu, da se bore protiv moralnog sljepila koje je dovelo do ovakvih zločina. Laž i nepravda nemaju budućnost jer se samo na istini i pravdi može graditi mir. Dostavljanje dokaza sudovima važan je dio moralnog oporavka Bosne i Hercegovine od zla koje je pomolilo svoju glavu prije jednu generaciju“, rekao je Inzko.

On je podsjetio da “nema samo Haški sud, ima i Božiji sud i tamo je sve zapisano“.

“Prihvatiti putanju i beznadežni argument da zajednice sa različitim pogledima na svijet moraju živjeti odvojeno bila bi uvreda na uspomenu za one koji se danas ovdje ukopavaju. Taj argument doveo je prošlu generaciju do stradanja, ali on neće pobijediti danas“, rekao je Inzko.

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara

Posted In: