Vakcine iz COVAX mehanizma stižu sutra u BiH

Spread the love
Rental Travel

 Vakcine protiv koronavirusa koje je Bosna i Hercegovina platila kroz COVAX mehanizam, njih 23.400 doza BioNTech/Pfizer trebale bi sutra, 24. marta, stići u Bosnu i Hercegovinu, rečeno je Feni u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Reha Centar

Međutim, Ministarstvo trenutno nema informacije o datumu dolaska naredne isporuke. Kao i u slučaju sutrašnje dostave, čim budu imali pouzdane informacije, podijelit će ih s javnošću, ali napominju da dinamika isporuke zavisi isključivo od COVAX mehanizma.

Kroz COVAX mehanizam naručeno je 1.232.000 doza. Vrsta vakcina zavisi od COVAX mehanizma, odnosno od toga kojim vakcinama raspolažu u okviru mehanizma. Trenutno, za BiH je predviđena isporuka BioNTech-Pfizer i AstraZeneca.

Proces nabavke vakcina putem COVAX mehanizma u BiH pokrenut je u julu, a ugovor je potpisan 18. septembra 2020. godine. Tim mehanizmom, koji obuhvata 186 zemalja, koordinira Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI).

Federacija BiH, Republika Srpska i Brčko distrikt su za nabavku vakcina kroz COVAX mehanizam iz budžeta izdvojili oko 13 miliona dolara, a naručene količine su predviđene za imunizaciju oko 20 posto stanovništva.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević je uime BiH potpisala ugovor sa Gavi Alliance (Globalni savez za vakcine) o nabavci vakcina za bh. državljane. Činom potpisivanja ugovora BiH se predbilježila da će među prvim zemljama u svijetu dobiti vakcine protiv Covida-19.

U trenutku potpisivanja tog ugovora niti jedna vakcina nije bila odobrena, pa BiH nije mogla uvjetovati ili birati vrstu vakcina koje će biti isporučene, rečeno je ranije Feni u Ministarstvu.

Naknadno je od BiH zatraženo potpisivanje Amandmana na Ugovor o nabavi vakcina (Commitment agreement-committed purchase arrangement) između Vijeća ministara BiH i GAVI-ja na Sporazum između Vijeća ministara i AstraZeneca o odšteti i Ugovora o obeštećenju od COVAX-a koji se odnosi na dodatne uvjete Pfizer/BioNtech.

Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo civilnih poslova, naknadni zahtjevi su postavljeni pred sve države u COVAX mehanizmu.

Bosna i Hercegovina odavno je ispunila sve uvjete koji se odnose na prihvat vakcina, a stvorene su pretpostavke za prihvat bilo koje vrste vakcina koja bude isporučena, rečeno je Feni ranije u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Komentari

Komentara