Uvođenje turskog jezika kao drugog stranog jezika u nastavi

Spread the love
Menprom

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, prof.dr. Mirsad Kunić danas je upriličio sastanak sa predstavnicima Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ iz Sarajeva, koje je predvodio Mehmet Akif Yaman, direktor i Umit Avci. Na sastanku se razgovaralo o realizaciji pilot projekta uvođenja turskog jezika u nastavu, kao drugog stranog jezika, u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona. Turski kulturni centar je uspostavio saradnju sa dvije gimnazije i pet osnovnih škola, u kojima su organizovani kursevi turskog jezika, te je gospodin Avci, na osnovu rezultata ankete koju su proveli, izrazio želju da se i naš kanton uključi u realizaciju ovog pilot projekta.

Reha Centar

 Ministar Kunić je istakao da Ministarstvo u cjelini podržava sve aktivnosti i dobre ideje u oblasti obrazovanja, te da je na raspolaganju za dalje razgovore i dogovore. Zatražena je pisana inicijativa na osnovu koje će se Ministarstvo u redovnoj procedure opredjeliti.

Uz uvođenje turskog jezika kao drugog stranog jezika u nastavi, Turski kulturni centar školama obezbjeđuje udžbenike, nastavni kadar, i sve što je potrebno za izvođenje nastave.

U dosadašnjem radu Turski kulturni centar je potpisao sporazume sa pet kantona: Hercegovačko-neretvanskim, Zeničko-dobojskim, Bosansko-podrinjskim, Srednjobosanskim te Sarajevskim u kojima je u protekle tri godine oko pet hiljada djece učilo turski jezik. Također, potpisani su i  protokoli, tako da svaka škola koja učestvuje u projektu ima bratsku školu u Turskoj. Na taj način, uspostavlja se saradnja koja dalje omogućava i nastavak školovanja, kao i studiranja u Turskoj, koje je za studente iz naše zemlje besplatno.

MONKS TK – AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara