Utiranje puta za stručno usavršavanje ljekara

Rental Travel

Nastavak saradnje duge već dvije decenije potvrđen je na današnjem sastanku premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i doajena dječije hirugije prof. dr. Richarda Azizkhana i prof. dr. Jose Boix Ochoa te direktora Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla Nešada Hotića. Sastanku je prisustvovao i ministar zdravstva TK Elvis Bektić. Cilj posjete bili su razgovori o nastavku stručne saradnje između američkih i bosanskohercegovačkih medicinskih stručnjaka koja je u međuvremenu, sa dječije hirurgije, proširena na brojne specijalnosti.

Reha Centar

Ovom je prilikom najavljen 4. memorandumom o razumijevanju pod egidom da je korist saradnje u tome što učimo jedni od drugih. Premijer Gutić zahvaljujući sa gostima za sve što su do sada učinili za male pacijente sa ovog područja naglasio da se snaga svage zemlje ogleda upravo u tome koliko ulažu u djecu.

ljekari

Prema mišljenju prof dr. Azizkhana od onoga što je  prije 20 godina zatekao prilikom prve posjete UKC-u nastao je moderan sistem zdravstvene njege sa naprednim dijagnostičkim procedurama. I prof.dr Ochoa, dugogodišnji generalni sekretar Svjetskog udruženja dječijih hirurga, mišljenja je da se još prije desetak godina za Tuzlu u medicinskim krugovima nije znalo, dok je danas UKC postao internacionalno prepoznatljiv.

Sastanak je bio prilika i za razmjenu mišljenja o cijelom zdravstvenom sistemu u BiH te mogućnostima poboljšanja sistema finansiranja.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara