Usvojen Nacrt zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama

Spread the love
Menprom

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je jednoglasno Nacrt zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama.

Reha Centar

Ministar unutrašnjih poslova TK Husejn Topčagić podsjetio je da je ova oblast do sada uređivana kroz Zakon o javnom okupljanju, te kroz Zakon o sportu i do sada nije bila najedinstven način riješena.

– Odlučili smo da uredimo ovu oblast kako bi sportske ekipe i građani koji žele da uživaju u sportskim događajima bili glavni akteri, a  ne da to budu huligani i oni koji se nedolično ponašaju i vrše nasilje na sportskim terenima – izjavio je ministar Topčagić.

Ovim zakonom je jasno precizirano koje su obaveze organizatora sportske priredbe, koje su obaveze gostujuće ekipe, u kakvom stanju trebaju da budu sportski objekti u kojima se održavaju sportske priredbe.

Za provođenje ovog zakona nadležan je MUP TK, a njime su predviđene i kaznene odredbe, povećane su kazne kako za organizatora događaja, tako i za odgovorne  osobe.

Uvedena je mjera da za osobe koje se nedolično ponašaju i vrše nasilje na sportskim terenima, a Topčagić pojašnjava da će takve osobe biti dužna da se na dan održavanja sportske priredbe dva sata prije i poslije prijave policijskoj stanici gdje će boraviti, a policijski službenici će to kontrolisati.

Na prijedlog policijske stanice sud može donijeti odluku o zabrani prisustva sportskim priredbama od jedne do tri godine, naglašava Topčagić.

S dnevnog reda sjednice povučen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima.

FENA

Komentari

Komentara