Ustavni sud RS danas o vetu Bošnjaka na odluku o referendumu u RS-u

Spread the love
Menprom

Sjednica Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu RS, na kojoj će biti razmatran veto Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a na odluku o raspisivanju referenduma o 9. januaru kao Danu RS, zakazana je za danas, 1. augusta.

Reha Centar

Sudije će razmatrati i zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u vezi sa Zakonom o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u RS-u.

Ukoliko se na sjednici Vijeća utvrde da su ta dva veta Bošnjaka prihvatljiva za raspravu, konačna odluka o tome da li je odlukom o referendumu u RS-u i zakonom o popisu u RS-u povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda bit će poznata u roku od 30 dana.

Nakon odluke Vijeća Ustavnog suda RS-a ova dva akta mogu da stupe na snagu.

Bošnjački političari naglašavaju da 9. januar ne može biti prihvaćen kao Dan RS, te smatraju da treba provesti odluku Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2015. godine kojom su odredbe Zakona o praznicima RS-a, koje se odnose na 9. januar kao Dan RS, neustavne.

Najavili su i da će, bez obzira na odluku Vijeća Ustvanog suda RS-a, nastaviti pravnu borbu osporavanja odluke o entitetskom referendumu, pa i na Ustavnom sudu BiH.

Poslanici stranaka sa sjedištem u RS-u su 15. jula donijeli odluku o referendumu u tom bh. entitetu 25. septembra, dok je istovremeno nedavno iz entitetskog parlamenta upućen zahtjev Ustavnom sudu BiH za preispitivanje prethodne odluke o neustavnosti 9. januara kao Dan RS.

Srpski političari smatraju da RS ima pravo na referendum, koji je skupštinskom odlukom zakazan za 25. septembar, a pitanje o kojem bi se građani izjasnili glasi “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike?”.

FENA

Komentari

Komentara

Posted In: