Ustavni položaj Hrvata u BiH od Washingtonskog sporazuma do danas

Spread the love
Rental Travel

U Franšiznom centru u Vitezu u četvrtak 27. veljače predstavljena je knjiga „Ustavni položaj Hrvata u BiH od Washintongskog sporazuma do danas“, čiji je autor prof. Mate Tadić, sudac Ustavnog suda BiH. Vitez je prva općina u Središnjoj Bosni u kojoj je predstavljena kniga prof. Mate Tadića, a promociju su organizirali HKD „Napredak“, podružnica Vitez i Udruga poslodavaca Vitez.

Reha Centar

Na promociji knjige tiskane u nakladi Matice Hrvatske iz Mostara, a koje je ocijenjena vrlo vrijednom štivom za sve one koji sudjeluju u pregovorima oko promjena Ustava BiH, posebice čelnicima političkih stranaka, ali i svima koje zanima ovaj, za BiH, trenutačno najvažniji proces, bilo je i izaslanstvo HDZ BiH. U izaslanstvu su bili; Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ BiH, Lidija Bradara, članica Predsjedništva HDZ BiH i predsjednica ŽO HDZ BiH Županije Središnja Bosna, Josip Kvasina, predsjedatelj Sabora ŽSB i Mario Magerl, tajnik ŽO HDZ BiH ŽSB.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O knjizi je uz recezenta Barišu Čolaka, ministra pravde BiH i autora prof. Matu Tadića, govorio i Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ BiH. Lovrinović je knjigu „Ustavni položaj Hrvata u BiH od Washingtonskog sporazuma do danas“ ocijenio vrlo korisnom u svakodnevnom političkom životu i angažiranju kao i vrlo korisnom u svakodnevnim raspravama o promjeni Ustava BiH. On je uz ostalo istaknuo kako je  hrvatsko pitanje u BiH otvoreno početkom 90-ih godina prošlog stoljeća još uvijek aktualno, možda i aktualnije nego ikad.

Sam autor prof. Mate Tadić, uz ostalo, govorio je o motivima i ciljevima knjige. Njome je kaže želio demantirati tvrdnje da Hrvati u BiH ne znaju što hoće, ali i pokazati da su se hrvatski politički predstavnici kroz Woshingtonski sporazum potpisan 18 ožujka 1994 godine izborili za svoja prava. „Prava za koje su se Hrvati u BiH izborili kroz ovaj sporazum oduzimana su im naknadno. Na Ustav F BiH dosad je podneseno 109 amandmana, njih 70 nametnuo je visoki predstavnik, a 90 posto svih amandmana urađeno je na štetu Hrvata“, istaknuo je Tadić.

Uz promotore knjige i autora, okupljenima su se obratili i Ivan Del Velchio, veleposlanik RH u BiH, Josip Muselimović, predsjedik Matice Hrvatske Mostar, Zoran Kupreškić, predsjednik HKD „Napredak“, podružnica Vitez kao i Željko Kocaj, novinar i publicist iz Viteza koji je bio moderator predstavljanja knjige.

 Travnik, 28. veljače 2014. god.

URED ZA INFORMIRANJE

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: