Uskoro ćemo moći koristiti hologramske telefone

Spread the love
Menprom

Hologramski telefon koji će omogućiti korisnicima da pri razgovoru vide živu 3D sliku druge osobe na liniju uskoro će postati realnost.

Reha Centar
Poljska kompanija “Leia Display Systems”, koja je dobila ime po heroini, princezi Lei it “Star Warsa”, radi na tehnologiji koja će omogućiti hologramski telefonski poziv.Cilj je napraviti funkcionalan model telefona do sljedeće godine, a interaktivni hologramski uređaji su već napravljeni.

Kako bi se uspostavio 3D telefonski poziv, osoba će stajati ispred posebno podešene kamere sa dva sočiva i mikrofonom. Dvije slike sočiva će činiti 3D oblik i putem interneta ga prenositi do osobe na drugoj liniji.

Hologramski uređaj će primati sliku i projektirati je uz pomoć laserskog projektora na “ekran” od vodene pare, čime će se dobiti 3D slika.

Hologramska slika će govoriti, kretati se i slušati. Kompanija se nada kako će ovaj izum biti na tržištu za pet godina.

“Naši će hologrami videopozive podići na novi nivo. Na pragu smo tehnologije koja je zamišljena prije 40 godina, pa naučna fantastika postaje strvarnost. Ona će omogućiti da vaši voljeni budu pored vas i razgovaraju s vama iako možda žive širom svijeta. Naši hologrami su načinjeni korištenjem uređaja visokih 1,8 metara, ali radimo i na manjim uređajima koji će moći stati na sto. Nadamo se da će prodaja naših hologramskih telefona početi za pet godina”, rekao je šef kompanije Leia Display Systems Marcin Panek.

(Klix.ba)

 

Komentari

Komentara