Usklađivanje obrazovne politike sa potrebama tržišta rada u Srebreniku

Spread the love
Rental Travel

Memorandum o zajedničkoj saradnji na usklađivanju obrazovne politike sa potrebama tržišta rada na području Grada Srebrenika potpisali su danas ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović,  gradonačelnik Nermin Tursić, direktor JU MSŠ Srebrenik Mehmedalija Smajlović i predsjednik Udruženja privrednika Grada Srebrenika Sulejman Hercegovac.

Reha Centar

Prema riječima ministra Omerovića ovim je dokumentom potvrđena opredijeljenost Ministarstva obrazovanja i nauke TK, Grada Srebrenika, privrednika sa područja ove lokalne zajednice i JU MSŠ Srebrenik za što kvalitetnije stručno obrazovanje.

„To znači da obezbijedimo uslove gdje će naši učenici imati kvalitetnu praktičnu nastavu koja će biti jedan tranzitni period da se brzo mogu integrisati na tržište rada. Kao što smo najavili, mi ćemo kao Vlada Tuzlanskog kantona nastojati da investiramo u tehnološke centre koji će pripremati naše učenike u smislu praktične nastave i koji će im dati adekvatnu obuku kako bi mogli da rade na najsloženijim sistemima, koje posjeduje privreda na području TK i BiH“, kazao je ministar Omerović.

Listu potreba, naglašeno je, zajedno će utvrditi Privredna komora, odnosno privrednici, Pedagoški zavod, Zavod za zapošljavanje i Ministarstvo obrazovanja i nauke TK a suglasnost na plan upisa daje Vlada TK.

Neusklađenost sa potrebama tržišta rada u dosadašnjem periodu zbog naslijeđenih obrazovnih politika rezultirala je pripremama učenika ili za službu za zapošljavanje ili za potrebe tržišta rada članica EU, ponovljeno je ovom prilikom.

„Pokrenuo sam inicijativu da Grad Srebrenik bude jedan primjer pionirskog posla na taj način što će se u narednom periodu izvršiti usklađivanje obrazovne politike unutar JU MSŠ sa potrebama privredne zajednice grada Srebrenika. Ranije smo definisali ciljeve, obaveze i pravce u kojem ćemo ići i pretočili ih u današnji memorandum o saradnji između 4 institucije“, kazao je načelnik Tursić.

 I direktor druge po veličini srednje škole u TK, JU MSŠ „Srebrenik“ Mehmedalija Smajlović ističe da je načinjen prvi korak, možda i u cijeloj Bosni i Hercegovini a da je cilj da učenici ostanu u domovini.

Konkretan doprinos kada je u pitanju praktično znanje u nastavi već su imali iz firme „Herceg“, čiji je jedan od osnivača a sadašnji predsjednik Udruženja privrednika Grada Srebrenika Sulejman Hercegovac naglasio ovom prilikom da su već učestvovali u opremanju radionica u srednjoškolskom centru sa ciljem da učenici po završetku obrazovanja dođu spremni za rad u privredi.

aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara