Upriličena promocija romana “Život prije i poslije Srebrenice” autorice Esnefe Smajlović Muhić

U utorak, 19. juna 2018. godine, u Bosanskom kulturnom centru Tuzla upriličena je promocija romana “Život prije i poslije Srebrenice” autorice Esnefe Smajlović – Muhić koji je jedinstveno autobiografsko djelo i kao jedno sasvim autentično svjedočenje veoma značajan povijesni dokument.
Njegov sadržaj oplemenjuje jasno vidljiva briga i ljubav kćeri prema svojim roditeljima, sestre prema braći i sve druge vrste odanosti jedne Bošnjakinje koja se ne prepušta samo kukanju nad srebreničkom sudbinom, već se hrabro i dostojanstveno dalje bori kroz život,  šireći istinu o genocidu u Srebrenici na poseban način.
Promotori su bili: profesor sociologije dr. sc. Adib Đozić i predsjednica BKZ u BiH doc. dr. Mersada Nuruddina Agović. O romanu je govorio i čuveni srebrenički komandant Armije Bosne i Hercegovine Naser Orić koji je izdašno dao svoju podršku književnom prvjencu gospođe Smailović – Muhić. Moderatorica je bila Zemira Muhić, a druženje je prigodnom ilahijom uveličao i izvođač Hrustan Noćić.
U sklopu promocije publika je imala priliku pogledati i kraći dokumentarni film o bošnjačkim šehidima iz porodice autorice. Ona je obećala da neće stati sa pisanjem, te na oduševljenje publike, najavila rad na narednom romanu. Cjelokupna manifestacija bila je prepletena jakim emotivnim i patriotskim osjećajima svih prisutnih.
Z. M.

Komentari

Komentara