Upriličen prijem za učesnike humanitarne akcije za potrebe liječenja djece

Spread the love
Menprom

Gradonačelnik Grada Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, upriličio je u petak, 17.03.2023. godine, prijem za predstavnike Američke privredne komore u BiH (AmCham BiH), Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“, kompanije „ZIRA“ iz Sarajeva, kompanije „Menprom“ iz Tuzle i “Addiko” banke povodom  društveno korisne akcije koju je pokrenula Američka privredna komora u Bosni i Hercegovini u saradnji sa udruženjem „Srce za djecu oboljelu od raka“ iz Sarajeva  i sa udruženjem „Iskra“ iz Banjaluke.

Reha Centar

Akcija je imala za cilj prikupljanje finansijskih sredstava za potrebe liječenja djece hospitalizirane na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla, Odjeljenju dejčije hematoonkologije UKC Republike srpske i Odjeljenju dječije hematoonkologije na Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

Grad Tuzla se uključio u akciju i obezbijedio 7000 KM iz sredstava Tekuće rezerve, koja su iskorištena za sufinansiranje nabavke ultrazvučnog aparata za Odjeljenje za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla.

Prisutni su izrazili zahvalnost gradonačelniku Grada Tuzle, dr.sc. Zijadu Lugaviću,  na prijemu i na učešću Grada Tuzle u humanitarnoj akciji, i ovom prilikom su izjavili:

Nedim Hamzić, generalni sekretar Američke privredne komore u BiH: „U godini kada obilježavamo ovako važan jubilej, 20 godina rada AmCham u BiH, moram priznati da sam veoma zadovoljan što smo kao krunu naše aktivnosti u ovom važnom jubileju obilježili baš na ovaj način. Odlučili smo se da sa partnerskim udruženjima, „Srce za djecu oboljelu od raka “ iz Sarajeva i „Iskra“ iz Banjaluke, organizujemo jednu donatorsku aktivnost koja je imala za cilj prikupljanje sredstava u tri klinička centra, u Tuzli, Banjaluci i Mostaru. Ponosan sam što smo uspjeli u tako važnom cilju i ne bismo mogli uspjeti bez odaziva naših kompanija, preko 40 kompanija koje su učestvovale u ovoj aktivnosti. Izuzetno sam ponosan što sam u vašem uredu gradonačelnika danas, što su se Grad Tuzla i gradonačelnik odazvali na ovakvu aktivnost i što imamo priliku da kroz ovakve načine pokažemo kako mi brinemo za zajednicu u kojoj živimo i brinemo se za lokalni razvoj.“

Fikret Kubat, direktor Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka “: „Ovom prilikom želimo se zahvaliti gradonačelniku Tuzle i Američkoj privrednoj komori u BiH, što su prepoznali naše potrebe. Vjerujem da će ovaj ultrazvučni aparat olakšati našoj djeci i djeci na cijeloj pedijatriji.  Ovo je kruna danas, da možemo biti ovdje i da možemo otići na hematoonkološki odjel i uručiti opremu.“

Elma Pašić, direktor komunikacija produktne kompanije „ZIRA“: „Vrlo smo ponosni da kao društveno odgovorna bosanskohercegovačka kompanija, možemo učestvovati u ovakvim akcijama. Fokus naše društvene odgovornosti jeste na edukaciji, djeci i mladima, a u samoj našoj misiji već 26 godina stoji poboljšanje uvjeta života. Vrlo smo sretni što možemo biti u ovakvom društvu i što možemo vratiti našoj zajednici. Zahvalni smo gradonačelniku Tuzle što nas je primio i što možemo ovakvu akciju realizovati u ovom gradu.

Biljana Lipovac, predstavnica kompanije „Menprom“: „Velika nam je čast i zadovoljstvo biti dio ove hvale vrijedne humanitarne akcije, naročito što je u pitanju najosjetljivija kategorija našeg društva. Kompanija „Menprom“ smatra obavezom ovakav vid društvene odgovornosti. Iskreno se nadamo da će ova naša donacija da olakša njihovu svakodnevnicu.“

Gradonačelnik Grada Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, zahvalio je prisutnima na posjeti i saradnji na ovom značajnom projektu, te je dodao „Grad Tuzla je oduvijek bio društveno odgovoran i odgovoran u svakom pogledu. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim inicijatoru za jednu ovakvu kvalitetnu i značajnu društveno korisnu akciju, a to je Američka privredna komora u BiH.  Zahvalio bih se i Udruženju „Srce za djecu oboljelu od raka“ iz Sarajeva i Udruženju „Iskra“ iz Banjaluke. Posebno bih se zahvalio svim privrednicima Bosni i Hercegovini  koji su se svesrdno uključili u realizaciju jednog ovakvog značajnog projekta. Kao grad koji ima empatiju prema svima onima kojima je pomoć potrebna, velikog srca smo se uključili da pomognemo u nabavci ultrazvučnog aparata, koji će biti instaliran u Klinici za dječije bolesti – Odjeljenje za onkologiju. Dakle, pomoći ćemo onima kojima je pomoć najpotrebnija. Danas smo pokazali još jednom da sinergija nevladinog, realnog i javnog sektora je garant za svaki uspjeh, društveni, ekonomski i sportski. Mi sa ovakvim aktivnostima i ovakvom interakcijom moramo nastaviti i u budućnosti,  kako bismo našim sugrađanima i sugrađankama, privrednicima koji realizuju svoje poslovne aktivnosti na području grada Tuzle, napravili ambijent za život i za rad još kvalitetnijim i gradili i izgradili našu Tuzlu  još boljom i kvalitetnijom  i još poželjnijom za život i za rad, školovanje  i za svaki drugi segment društvenog organizovanja.“

Na današnjem sastanku, Gradu Tuzli uručena je zahvalnica za doprinos i učešće u ovoj humanitarnoj akciji. Nakon prijema u Gradskoj upravi Tuzla, na Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla organizovana je ceremonija uručivanja ultrazvučnog aparata.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara