Upriličen prijem za delegaciju iz grada Pečuha

Spread the love
Menprom

Danas, 13. 4. 2019. godine, gradonačelnik Jasmin Imamović, sa saradnicima, upriličio je prijem za delegaciju iz Zsolnay centra za kulturu u Pečuhu (Zsolnay Cultural Quarter), u sastavu Zoltán Rózsa, zamjenik direktora, István Komor, menadžer za likovnu umjetnost i izložbe, Károly Méhes, pisac i menadžer za međunarodne odnose, i Eszter Szkotovics, prevodilac. Sastanku je prisustvovao i gospodin Alen Durić, počasni konzul Republike Mađarske za TK i ZDK, te predstavnici javnih kulturnih institucija u Tuzli.

Reha Centar

Ministarstvo vanjskih poslova Mađarske realizuje Festival mađarske kulture u zemljama Balkana, koji je započeo u oktobru 2018, godine, i trajati će cijelu godinu. S obzirom da su Pečuh i Tuzla bratimljeni gradovi, koji njeguju dugogodišnje prijateljstvo i saradnju, rodila se ideja da Dan Pečuha ove godine, 24. aprila, bude obilježen u Tuzli. Tim povodom, biti će organizovan kulturni program, tokom kojeg će građani Tuzle imati priliku pogledati izložbu fotografija Pečuha i Zsolnay keramike, poslušati koncert benda Daniel Speer Brass na otvorenom, te u večernjim satima uživati u baletnoj predstavi mađarskog Pecsi Ballet-a “Carmen”, sa kojom je ova baletna grupa već obišla cijeli svijet.

Gradonačelnik Tuzle izrazio je zahvalnost delegaciji iz Pečuha na posjeti i rekao je da je veoma sretan zbog poklona umjetnosti i kulture grada Pečuha gradu Tuzli. Također, istakao je važnost kulturne razmjene i saradnje, te da kulturu treba poštovati i živjeti u ovome trenutku. “Grad Pečuh je sredina sa sjajnom historijom umjetnosti, arhitekture, književnosti, kulture uopšte, kao i sredina poznata po svojoj multietničnosti i otvorenosti. Sa Pečuhom već dvadeset godina gajimo odnose prijateljstva i saradnje i drago mi je da ću imati čast, zajedno sa gradonačelnikom Pečuha, gosp. Pava Zsoltom, svjedočiti i ovom prazniku kulture Pečuha u Tuzli.”, izjavio je gradonačelnik Imamović. Gosti iz Pečuha su najavili da će nastojati predstaviti što više kulturnog života Pečuha, ali i da se nadaju novim zajedničkim projektima u kojima će se institucije kulture Tuzle i Pečuha još bolje povezati.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara